Debrecen – A félmilliárdos forrást még 2011-ben nyerte el Debrecen és Mikepércs, most végre megjelent a tender.

Még 2011 decemberében jelentette be Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere és Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere, hogy a két település sikeresen pályázott kerékpárút építésére; 490 millió forintot nyertek.


Most csak idáig lehet kerekezni

Debrecenből Mikepércs felé most még csak a Hosszúpályi úti leágazásig lehet biciklivel közlekedni. A meglévő kerékpárutat hosszabbítják meg az új, közel öt kilométeres szakasszal. A tervek szerint a bicikliutat a 47-es főút mentén, annak keleti oldalán, és a már meglévő debreceni kerékpárút-hálózathoz kapcsolódva építenék meg. A sajtótájékoztatón akkor az hangzott el, hogy a kerékpárutat várhatóan 2013 nyarán fogják majd átadni. Az már korábban kiderült, hogy ezt a határidőt nem tudják tartani.A csúszás főképp abból adódott, hogy a forrást a Debrecen–Mikepércs Többcélú Kistérségi Társulás nyerte el, mely közben  fel is bomlott. Az egykori társulás rendelkezett az építési engedélyekkel is, melyek jogutódlását Debrecen városának kellett kérnie a hatóságoktól. Ez a folyamat csak 2012 nyarára zárult le, addig gyakorlatilag semmit nem tudtak tenni. Ráadásul az építési engedélyezési tervdokumentáció is csak lassan érkezett meg a debreceni önkormányzathoz a társulástól.

Most viszont felpöröghetnek az események. Megjelent ugyanis a Közbeszerzési Értesítőben a kivitelezési felhívás. A cégek szeptember 12-éig jelentkezhetnek. Scheffer Attila városépítési osztályvezető a Dehir.hu érdeklődésére elmondta, jól állnak az érintett, magánkézben lévő földterületek és ingatlanrészek megszerzésével. Mikepércsen mind a 25 ingatlanrészről megegyeztek, a debreceni területek közül 18-at adásvétellel sikerült megszerezni, háromnál viszont nem fogadták el a tulajdonosok a felajánlott vételárat. Ennél a három területnél kisajátítást kezdeményezett az önkormányzat, várhatóan napokon belül megszületik mindhárom határozat.


Debrecen és a Hosszúpályi úti leágazás között járható a bringaút

Amennyiben lesz érvényes ajánlat a kivitelezési felhívásra, s az eredményt nem támadja meg senki, októberben megköthetik a szerződést, s kezdődhet a munka. Scheffer Attila szerint a kivitelező a tél beállta  előtt elvégezheti az előkészítő munkálatokat, megépítheti például a szükséges átereszeket, tavasszal pedig elkészülhet a kerékpárút. Az osztályvezető úgy számol, hogy májusban már kerekezhetnek rajta a bringások. A támogatási szerződésben egyébként 2014 ősze a végső határidő.

Felvetésünkre, hogy meglehetősen régen nyerték el a 490 millió forintot, s azóta sok minden drágult, Scheffer Attila elmondta, hogy „valóban, azóta emelkedtek az árak, bejött az e-útdíj is, mi ugyanakkor bízunk abban, hogy lesz olyan cég, mely ennyi pénzért is el tudja vállalni a munkát. Amennyiben a legolcsóbb ajánlatok árai is meghaladják a rendelkezésre álló forrást, akkor Debrecen és Mikepércs többletforrást biztosíthat a beruházáshoz a 2014-es költségvetéséből” – magyarázta az osztályvezető.

A kerékpárút 80 százaléka Debrecen közigazgatási területén fekszik majd, 20 százaléka Mikepércsén. Azaz ha esetleg többletforrásra lesz szükség, a két településnek ugyanilyen arányban kell majd ahhoz hozzájárulnia.

A mikepércsiek már nagyon várják, hogy elkészüljön a bicikliút, mely állandó beszédtéma a községben. A település aktív lakosságának 90 százaléka ugyanis Debrecenben tanul vagy dolgozik, a Mikepércs és Debrecen közti tíz kilométert bizonyára jó páran letekernék oda-vissza akár minden nap. Most ezt csak a 47-es főúton tehetik meg, az viszont életveszélyes mutatvány, hiszen ott naponta 12-15 ezer jármű halad át, köztük rengeteg kamion.