Fotó: illusztrációDebrecen – Több száz kilométer közút újulhat meg a következő hónapokban országszerte. Mintegy ötven milliárd forintot különítettek el erre a célra. A megyében autózóknak lenne ötletük, hogy hol javítsák a közlekedési feltételeket, a minisztérium azonban még nem mond részleteket-írja a dehir.hu

Frontálisan ütközött két autó januárban a 471-es úton: öten sérültek meg, köztük egy négyéves gyerek. Csak egy az elmúlt évek számtalan balesete közül. Sokan csak halálútnak hívják ezt az útszakaszt. Ez Magyarországon a legrégebbi burkolatú főút. Az egyetlen másodrendű szakasz, ami még nincs megerősítve – ezt mondta korábban az Esti Közelkép című műsorban Tasó László. A fideszes országgyűlési képviselő frissen kinevezett útügyi biztosként nyilatkozott.

- A 471-es főút felújításához 40 milliárd forintra lenne szüksége az elkövetkező két évben – mondta az augusztusi adásában Tasó László.
A sajtóhírek szerint országosan 50 milliárd forintot költenek majd útfelújításra országszerte a nemzeti fejlesztési miniszter szerdai bejelentése szerint. Ebből a pénzből mintegy 800 kilométernyi útszakaszt korszerűsíthetnek, hogy Hajdú-Biharban mennyit, arról egyelőre még senki sem nyilatkozott.
Az útfelújítási munkálatokat a megyei útügyi biztosok koordinálják. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, ott azonban csütörtökön nem tudtak részletekkel szolgálni. Úgy tudjuk: a megyék között az útszakaszok hosszának arányában osztják el a rendelkezésre álló pénzt. A tervek szerint a munka októberben kezdődik, és legkésőbb a jövő év elejére be is fejeződik.