Villamos: 6000 kilométer


A prototípus villamosok már több mint hatezer kilométert tettek meg
A prototípus villamosok már több mint hatezer kilométert tettek meg


Debrecen – Hatezer kilométert már teljesített a két prototípus a típusengedélyhez szükséges tízezer kilométeres próbafutásból. Október vége a határidő írja a dehir.hu

Az első két leszállított CAF-villamos júliusban kezdte meg a próbafutást. A szerelvényeknek 10 ezer kilométer hibamentes próbafutást kell teljesíteniük, különböző terhelés mellett, hogy megkapják a típusengedélyt. Ez a tízezer kilométeres út lényegében – mint a Dehir.hu már megírta – a Debrecen és a kínai főváros, Peking közötti távolságnak felel meg.
Érdeklődtünk a DKV-nál, hogy állnak a próbafutással. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a prototípus villamosok már több mint hatezer kilométert tettek meg az Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt tízezer kilométeres tartamfutásból, melyet október végéig kell teljesíteni.” Ha már említettük a Debrecen-Peking-távolságot, akkor elmondhatjuk, hogy az új villamosok már Kazahsztán és Kína határán járnak, gyakorlatilag átlépték a határt, innen kell eljutni Pekingig – persze csak jelképesen. Ha abból indulunk ki, hogy két hónap alatt sikerült teljesíteni a próbafutás több mint felét, akkor valószínűleg a hátralévő szűk két hónap elég lesz a fennmaradó négyezer kilométerre.
Az új villamosok a vágányzár idején főképp az 1-es vonalon, a remíz és az Aquaticum közötti szakaszon közlekedtek oda-vissza. A prototípusok jelenleg az új 2-es villamos nyomvonal már elkészült pályaszakaszán, a Péterfia utca, valamint a Thomas Mann utca közötti vágányszakaszon járnak, itt teljesítik a próbafutást.