Az iskola falain kívül okosodtak a debreceni diákok


Debrecen – Egy éven át művészeti, kulturális foglalkozáson vehettek részt a diákok az Ifjúsági Házban. A programsorozat a napokban ért véget-írja a dehir.hu
Tavaly szeptemberben indult az a program, melyben kompetenciafejlesztő foglalkozásokon ismerkedhettek a kreatív munkával a debreceni diákok. A sorozatot a Simonffy utcai Ifjúsági Ház indította útjára, s tizenhárom hónapon át olyan lehetőséget teremtett a gyerekeknek, ami révén az iskolai oktatáson túl is fejleszthették, kiegészíthették az addig megtanultakat. A program a Kaláka Pláza kreatív művészeti foglalkozások fiataloknak a debreceni Ifjúsági Házban című, TÁMOP – 3.2.3/A-11/1-2012-0075 azonosító számú projekt révén valósult meg.

Összesen közel százharminc fiatal dolgozott négy kreatív területen és 843 alkalommal találkoztak a foglalkozásvezetőikkel, akik elsősorban helyi szervezetekben, intézményekben tevékenykednek. Ismertek, elismertek, tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, valamint az Ifjúsági Házzal is jól működő szakmai kapcsolataik vannak.

Az elmúlt egy évben sikerült maradandót alkotniuk a diákoknak, a szeptember végén, az Ifjúsági Ház udvarán megtartott projektzáró Összművészeti Sokadalmon bemutatták azokat az alkotásokat, amiket az előadó- és képzőművészeti, vizuális kultúra és kézművesség területén készítettek. Az énekes és zenei színpadi produkciók mellett utcaszínházi és performance bemutatók, a ház kiállítótereiben pedig kézműves és képzőművészeti kiállítások várták a látogatókat. A galériateremben a kiállított alkotásokon túl a médiaműhely által készített kisfilmeket és a www.kalakaplaza.hu weboldalt is megismerhették. A Sokadalmon közel háromszázan láthatták a fiatalok műveit.
A résztvevő gyerekek érdekes és izgalmas feladatokon révén pontokat szerezhettek, ezekért cserébe megkóstolhatták a Kaláka Szörpölde és Cukrászda finomságait.