Fotó: illusztráció
Debrecen – Csaknem 4 milliárd forintos támogatást nyújt a kormányzat a 2-es villamos pályaépítéséhez. Olyan munkákat finanszíroz, amelyekre uniós támogatás nincs, de szükségesek-írja a dehir.hu

A 2-es villamos pályaépítése a befejezéséhez közeledik, december 20-áig kell átadni a kivitelező ATK Konzorcium Kft-nek. Az uniós program le nem vonható áfával számított elszámolható költsége 20,2 milliárd forint. A beruházásban azonban nem lehetett szerepeltetni olyan költségeket, mint például az árfolyamveszteség, vagy azt, hogy az érintett útvonalakat nemcsak abban a sávban állítják helyre, ahol bontották, hanem úgymond faltól-falig. Kósa Lajos polgármester példaként a Thomas Mann, a Békessy Béla utcát vagy a Böszörményi úti szervizutat említette.
Fotó: illusztráció
Szathmári Károly azt kérdezte, miért sürgősségi indítvánnyal tárgyal egy 3,8 milliárd forintos beruházást a városi közgyűlés. Szkeptikus volt abban is, miért kell újabb pénz ahhoz, hogy az útvonalakat faltól-falig rendbe rakják a villamosvonal nyomvonalán. Ez eredetileg nem volt benne a programban? – kérdezte Szathmári Károly.
Kósa Lajos azt mondta: éppen az a baj, hogy nem. Ha egy utat két méteren bontottak meg, akkor csak annyinak a helyreállítását finanszírozza az unió.
Pajna Zoltán hozzátette: utólag szeretnék behajtani az uniónál ezeket a jelenleg el nem számolható költségeket. Az alpolgármester azt is megemlítette: fontosnak tartják, hogy az eddig ki nem fizetett alvállakozók is megkapják a pénzüket, ebben is segíthet a plusz forrás.
Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos frakcióvezető-helyettes is kérte, hogy a jövőben ne sürgősséggel tárgyaljon ilyen fontos kérdéseket a közgyűlés.
Kósa Lajos polgármester azt mondta: sajnos a múlt heti kormányülés után még nem jelent meg a döntés hivatalosan, ezért kellett sürgősséggel előterjeszteni. Arra is törekednének, hogy még az adventi, karácsonyi forgalom előtt elkészüljenek a helyreállításokkal.
A 3,8 milliárd forintos költségek 10 százalékát kell önerőből az önkormányzatnak biztosítani. Ebből a 380 millió forintból 100 milliót az általános tartalék terhére idén, 208 milliót pedig jövőre kell elkülöníteni. Erről döntött most a közgyűlés.