Debrecen - Tárgyalásos úton választják ki a Debreceni Járásbíróságot felépítő céget. A Keviép vezetője szerint jön a „taktikázás”-írja a dehir.hu

Olvasóink is tudhatják, mennyire méltatlan körülmények közt dolgoznak a debreceni bírók, hiszen erről rendszeresen adtunk hírt. A helyzet végre rendeződhet, a Debreceni Ítélőtábla mögött ugyanis – a remények szerint – 2015-re felépül az új épület, ide költözik majd a Debreceni Járásbíróság.

A beruházás a kormányzati költségvetés terhére 3,6 milliárd forintba kerül majd. Márciusban az összbírói értekezleten az hangzott el, hogy az építkezést már idén elkezdik, s a munkálatok elkezdéséhez 1,36 milliárd forint áll rendelkezésre.
A közbeszerzési kiírás júniusban jelent meg, de mint korábban megírtuk, az eredménytelen lett. Hat cég, a KÉSZ Zrt., a Hunép Zrt., a Magyar Építő Zrt., a Keviép Kft., a ZÁÉV Zrt. és Strabag Zrt. pályázott. A tendert kiíró Debreceni Törvényszék álláspontja szerint a nyílt közbeszerzési eljárás során mind a hat ajánlatot érvényteleníteni kellett, az ajánlattevők ugyanis nem az ajánlati felhívásnak megfelelően nyújtották be ajánlataikat, és azok mindegyike olyan hiányosságokat, hibákat tartalmazott, amelyeket a közbeszerzési törvény előírásai alapján a hiánypótlás során sem lehetett pótolni vagy javítani. Az eredménytelenségről szóló döntést és a kizárást megtámadta az egyik pályázó, a Keviép Kft. A kérelmüket azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Az indoklásban az olvasható, hogy a Keviép 200 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat fizetett be, de a beruházás hatalmas értéke miatt 25 millió forintot kellett volna. Erre felhívták a cég figyelmét, de mivel a Keviép nem fizette be a 24 millió 800 ezer forintos különbözetet, elutasították a kérelmet.
„Szerintünk a pályázatunk érvényes volt, de 25 millió forintot nem kockáztattunk. Sajnos a közbeszerzési előírásokban egy-egy dolog nem fekete vagy fehér, hanem többféleképp lehet értelmezni. Ha a Közbeszerzési Döntőbizottság a pályázat kiírójának ad igazat, akkor elveszítjük ezt a 25 millió forintot, ami nagyon nagy összeg” – mondta el a Dehir.hu érdeklődésére Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója.

Szeptember végi cikkünk megjelenése óta egy másik pályázó, a Strabag is megtámadta az eredménytelenségről szóló döntést, az ő kérelmükről azonban még nem határozott a Közbeszerzési Döntőbizottság.
A Debreceni Törvényszék tájékoztatása szerint nekik – mint ajánlatkérőnek – lehetőségük van arra, hogy tárgyalásos úton folytassák a közbeszerzési eljárást, mivel az ajánlattevők mindegyike alkalmas a feladat ellátására. A törvény engedi, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság strabagos panaszával kapcsolatos eljárásával párhuzamosan elinduljanak a tárgyalások – természetesen az eredmény kihirdetése nélkül. A hat cég felkérését követően ezekre a következő hetekben sor kerül. Tatár Tímea, a Törvényszék sajtószóvivője a Dehir.hu kérdésére úgy nyilatkozott, ez reményeik szerint november közepéig lezajlik, így még idén szerződést lehet kötni a nyertes ajánlattevővel. (Persze csak akkor, ha a Strabag beadványának nem ad helyt a Közbeszerzési Döntőbizottság.)
Miklóssy Ferenc, a Keviép ügyvezetője elmondta, nem tettek le róla, hogy ők építsék fel a Debreceni Járásbíróság új épületét, hiszen a pályázatuk kész van, abba nagy munkát fektettek. Ugyanakkor némileg csalódott: „most már mindenki tudja, melyik cég milyen árat vállalt a pályázatában, így ezután a taktikázásé lesz a főszerep.”
A szerződéskötés és a kivitelezés indítását eredetileg 2013 szeptemberére tervezték, a Törvényszéken most négyhónapos csúszással számolnak, ami álláspontjuk szerint a kivitelezés nagyságához mérten elenyésző.