Félelem és rettegés a debreceni iskolákban?


Debrecen – Gyerekrablók leselkednek az utcákon? A diákokban bizonytalanság van, az iskolákban a valós veszélyekre hívják fel a tanulók figyelmét -írja a dehir.hu

Az elmúlt hetekben erősen foglalkoztatták a közvéleményt azok a hírek, melyek szerint diáklányokat próbáltak meg elrabolni fényes nappal Debrecenben. A szülők félnek, aggódnak amiatt, hogy a rejtélyes gyerekrablási kísérletnek lesz folytatása.

Szabó Gyula, az oktatási bizottság elnöke a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, a városnak is lépnie kell az ügyben, mert a rendőrség önmagában nem tudja kezelni a helyzetet; szélesebb összefogásra van szükség. Mindenképpen jó, ha tudják a debreceniek, mire kell vigyázzanak, a szülőknek jobban oda kell figyelniük gyermekeik biztonságára.
- Két esetről lehetett hallani a közelmúltban. Szeptember 17-én volt egy, ami ténylegesen megtörtént, ebben az ügyben nyomoz jelenleg a rendőrség, fantomképeket is közzétettek azért, hogy ha tud, akkor segítsen a lakosság. A másik esetről bebizonyosodott, hogy csak vaklárma volt, az érintett diáklány csupán kitalálta, hogy el akarták őt rabolni október elején. Ettől függetlenül komolyan kell venni a helyzetet és tanulság az, hogy a diákok csak olyan bejelentéseket tegyenek, amik meglapozottak, nem szabad a rendőrség erőit elvonni, de ahol gyanú merül fel, ott a megelőzés érdekében meg kell tenni a szükséges lépéseket – mondta Szabó Gyula.
Az oktatási bizottság elnöke szerint nagy az esélye annak, hogy bekövetkezzenek ilyen esetek. Szerinte ez oktatáspolitikai kérdés, mert az elmúlt évtizedben a szórakozó fiatalokkal szemben semmilyen szankció nem létezett, jóformán kontroll nélkül buliztak. A szülők jóhiszeműen elengedték a gyerekeiket, pedig a veszély állandó. Szabó Gyula úgy véli, érdemes volna például a közösségi oldalakon nyomon követni, mit csinál, hova jár, kivel kerül kapcsolatba a gyerek. A fiatalok egymás között kibeszélik ezeket a dolgokat, így sok tanulságos információra szert lehet tenni, ezáltal képbe kerülhetnek a szülők és a tanárok is.
Szabó Gyula
- A gyerekek kötetlenül ismerkednek, nincs bennük félelemérzet, s ennek megvan a veszélye. Az intézmények az elmúlt években átjáróházak voltak, nem működött portai szolgálat, nem volt aki ellenőrizze, ki, mikor megy ki az iskolából, vagy megy be oda. Az egész napos oktatással ezt minimalizáltuk. A diákok szinte egyéni tanrenddel rendelkeznek, minden órájuk be van osztva, a szülő ezáltal tudhatja, mikor kell otthon lennie a csemetéjének. A tanuló üzenőjében benne van a tanrend, ez mindig nála van, a másik pedig az iskolában. A rendőr már egyre gyakrabban igazoltatja a diákokat, látják az üzenőben, van-e órája a tanulónak, csellengő-e vagy sem. Ugyanakkor elkérhetik az iskolában lévő határozatot is az igazgatótól, ha azt látják, a gyerek többször van távol az oktatási intézménytől. Ezzel is ki lehet szűrni a gyerekekre leső veszélyeket – mondta Szabó Gyula.
Hozzátette, nagyon nehéz ezeket kivédeni, de próbálják. Az iskolákban többször felhívták a megtörtént esetre a tanulók figyelmét. Rendszeresen elmondják nekik, hogyan közlekedjenek haza, ne hagyják el a megszokott útvonalat, ne álljanak szóba idegenekkel. Ha történik valamilyen gyanús esemény azonnal nézzenek körül, tudnak-e valakitől segítséget kérni. Kiemelte, a szülőnek is el kell dönteniük, megbízhatnak-e a gyerekükben, egyedül haza tud-e menni, vagy a gondviselőnek kell hazavinnie az iskolából. Meg kell erősíteni a gyerekekben, hogy nem szabad feltétel nélkül megbízniuk az idegenekben, kell egy egészséges bizalmatlanság azok felé, akiket nem ismernek.