Debrecen – Egy több ezer fős program lebonyolításához van szükség az épületre. A város emellett eladná az egykori Móricz Zsigmond Kollégiumot -írja a dehir.hu debreceni székhelyű internetes portál.

A Petőfi téri egykori Hatvani István Kollégiumban évek óta nem aludt diák, az épület hosszú ideje üresen áll. A város régóta szeretné eladni, de eddig nem akadt vevő az ingatlanra, pedig a közel 700 négyzetméteres, pincével együtt négyszintes épület mellett egy majd 1700 négyzetméteres telek is járt volna.
Az egykori Hatvani István Kollégium az egyik legszebb épület a Petőfi téren.
Pethe Tamás a debreceni közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezetője azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy a 2013 novemberében induló pályázati programjukhoz a Munkaügyi Központ 2260 fővel történő szerződéskötést vár el a Dehusztól, így a Kft.-nek ez év novemberétől összesen 2600 fő egyidejű foglalkoztatását kell megoldania. A Dehusz jelenlegi Mester utcai és Galamb utcai telephelyein azonban összesen 600-700 főt tud elhelyezni.

Évek óta nem aludt itt diák
Pethe Tamás az önkormányzat munkatársaival megtekintette az egykori Hatvani István Kollégiumot, s úgy látják, az ingatlan némi felújítást (villamos hálózat ellenőrzése, vagyonvédelmi rácsok beszerelése, fertőtlenítés, kisebb felújítási munkálatok a mosdóhelyiségekben) követően alkalmas lenne ennek a programnak a lebonyolítására. Épp ezért a Dehusz azt kéri, hogy az önkormányzat az egykori kollégiumot november 1-jétől 2014. április 30. napjáig bocsássa ingyenesen a kft rendelkezésére. Kósa Lajos polgármester ezt támogatja; az előterjesztésről jövő héten szavaz a közgyűlés.
A városi képviselőtestület több másik ingatlanról is dönt. A Debreceni Művelődési Központ a Debrecen-Nagymacson épülő új közösségi házat kaphatja meg ingyenesen hasznosításba, a közművelődési feladatainak ellátásához. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület azt kéri, hogy a Hatvan utca 57. szám alatti, 106 négyzetméteres helyiséget kedvezményes áron bérelhesse. A több ezer gyermeket megmozgató Modern Tánc-Játék Stúdió Alapítvány ingyenesen hasznosításba kaphatja meg a Szoboszlói út 47. szám alatti ingatlant, amit eddig bérelt az önkormányzattól.

A Móricz Zsigmond Kollégium (Fotó: Google Utcakép)
A képviselők ezen túl szavaznak arról is, hogy önkormányzat meghirdethesse eladásra a Csapó u. 24. szám alatti 131 négyzetméteres üzlethelyiséget, valamint az Egyetem sugárút 75. szám alatt található egykori Móricz Zsigmond Kollégium ingatlanát. Az pincével együtt ötszintes épület 3800 négyzetméteres, és az értékbecslők szerint 647 millió forintot ér. A Debreceni Egyetem főépületétől pár száz méterre lévő kollégium még 2011-ben zárt be.