Debrecen – Fel kell kötni a nadrágot, ha az ellenzék egy mandátumot is meg akar szerezni a Fidesz elől Debrecenben. Ezt mondta a Debrecen Televízió kérdésére Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke-számol be róla a dehir.hu


A volt miniszterelnök a kedden kezdett országos körútjának második állomásaként érkezett Debrecenbe. Az Aranybikában több mint száz híve előtt tartott lakossági fórumot.

Gyurcsány Ferenc többek között arról beszélt, bízik abban, hogy a választás időpontjához közeledve biztosan kiegyezik egymással a demokratikus baloldal és minden választókörzetben egy jelölt indul. A megyében három, a városban talán egy mandátumra számít a pártelnök.
- Azt gondolom, hogy Hajdú-Biharban, ahol 6 választókerület van, ott nagyjából a választókerületek felét meg lehet szerezni, Debrecen, ahol három választókerület van, ott fel kell kötni a nadrágot, hogy a háromból egyet elvigyünk – mondta el Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.
Érdeklődésünkre a debreceni stadionról is ejtett néhány szót. Természetesen tartotta magát ahhoz az álláspontjához, amit sportminiszterként és miniszterelnökként is vallott: nincs szükség az új stadionokra, pláne a jelenlegi gazdasági helyzetben.
- Magyarország nem futballnagyhatalom, a mérkőzésekre átlagosan csak néhány ezren látogatnak ki, ilyen érdeklődés mellett nem kell stadionokat építeni. Ezzel kapcsolatban tetten érhető a miniszterelnök fociőrülete, s ez az egésznek a forrása – közölte.
Szenvedélyes beszédében kiemelte, nem szeretné, ha bárki eladná a lelkét néhány ezer forintért, s mint mondta, őt az érdekli a politikában, hogyan lehet Magyarországból élhető országot csinálni, nem pedig az, hogyan lehet újabb cégek átalakításával több pénzt előállítani. Mint később hozzátette, tehetős embernek tartja magát, s bár 200 ezer forintos villanyszámlát fizet, édesanyja kétszobás panelben lakik. Gyorsan megjegyezte, igyekszik őt támogatni.
-  Senki nem tudott meggyanúsítani azzal, hogy az ország érdekei helyett az anyagi javakat helyeztem előtérbe. Az, amit a Demokratikus Koalíció és én képviselek, hiánycikk. Az egyenes beszédből, az őszinteségből van hiány – hallhattuk az ex-kormányfőt.

Előadásának fő csapásirányát– a kormánnyal és Orbán Viktorral kapcsolatos éles megjegyzései mellett – az oktatás és az egészségügy problematikája, a választási stratégia adta. Még be is rekedt, annyira elragadta a szenvedély.
- Nem attól vagyunk magyarok, hogy a trikolórba burkolózunk, részegen énekeljük a székely himnuszt, hanem hogy ismerjük hazánk rezdüléseit, elfogadjuk a kultúráját. Nem attól vagyunk magyarok, ha szavazati jogot adunk azoknak, akik valamikor magyar felmenőkkel rendelkeztek, és arról szavaznak, hogyan éljünk. Nem Trianon Magyarország, hanem az egység és a szabadság – hangsúlyozta. Példálózott, hogy ő sem szavazhat szülővárosának, Pápának polgármesterére, mert már nem ott él, ettől fogva a határon túli magyarok is inkább foglalkozzanak a saját bajukkal, az anyaország dolgait pedig bízzák rájuk.

Közönségsikert aratott azzal, amikor kijelentette, nem szégyelli „Őszöd őszinte beszédét”, s megemlítette a debreceni autópálya és az egyetemi campus építését, a gyermekek ingyen étkeztetését, a grátisz tankönyveket.
- Azt kéne szégyellenem, hogy hat-hétezer forintot akartunk kérni az egyetemekért, s ez a pénz aztán ott maradt volna az egyetemeken?  Akiknek ez sok volt, azok elvették a felsőoktatás pénzének a felét és bevezettek a 100 ezer forintos tandíjat. Vannak terveim. Például, az első évre mindenki beléphetne az egyetemre, kap lehetőséget arra, hogy megmutassa, mit tud, maradjon bent, a jól teljesítők a tandíjnál nagyobb ösztöndíjas rendszerben végezhetik tanulmányaikat – hangsúlyozta.
Mint mondta, nem megoldás az államosítás, mert az állam egyáltalán nem jó tulajdonos. Úgy véli, befektetéseket kell kötni, mert egyre többen viszik ki a pénzüket az országból, a magyarok sorban állnak a munkahely közvetítőknél Londonban és Németországban.

A nyugdíjakról szólva kiemelte, a legbiztonságosabb helyzetben az öregségi nyugdíjasok vannak, mert bárki fog kormányozni, a nyugdíjakat az infláció értékével együtt emelni fogják. Elmondta, a Fidesz és a DK között egyetértés van ebben a kérdésben. Gyurcsány szerint nem fognak jobban élni a nyugdíjasok, de rosszabbul sem. Hangsúlyozta, nem volt tisztességes, ami a rokkantsági nyugdíjasokkal történt, hiszen olyan embereknek csökkentették az ellátását, akiknek esélyük sincs arra, hogy munkát kapjanak. A vitatott eseteket felül kell vizsgálni – mondta.
Gyurcsány Ferenc a jövő évi választásokról is beszélt. Szerinte csak akkor van esélyük győzni, ha a demokratikus ellenzéki pártok összefognak. Szerinte nem festenek reális képet azok a felmérések, amik a Fidesz népszerűségét hangoztatják, ugyanis lényegesen nagyobb a baloldali ellenzék támogatottsága, mint amennyit mérnek. A szocialista párttal fennálló konfliktusról azt mondta, meggyőződése, hogy az MSZP nem kötött a DK-val jó megállapodást, ki akarják hagyni őket a közös munkából, de önállóan is elindulnak a választásokon.
- Le kell ülni, meg kell nézni, kinek mekkora támogatottsága van. Meg kell állapodni, s ha szükség van rá, lépjünk vissza egymás javára. Pontosan úgy, ahogyan tette azt a Fidesz és a kisgazdák. Mindegy, hogy nyolc vagy tíz DK-képviselő van a Parlamentben. Van támogatottsága annak, amit a pártunk gondol a világról, politikai öngyilkosságot követnénk el, ha nem indulnánk el a választásokon – mondta Gyurcsány Ferenc.
Rámutatott, csekély az esély arra, hogy a baloldal kétharmados többséget szerez, de azt már most biztosnak látja, kemény, durva lesz a kampány jövőre.
- Fel fogom szántani az országot, megpróbálom a szenvedélyemmel előhívni az emberekből azt a szándékot, hogy újra választhassanak. Úgy gondolom, legalább 70 százalékos választási részvétel lesz, s a bizonytalanok többség kormányváltást akar – hallhattuk a Demokratikus Koalíció elnökét.