Néhány éven belül létrejöhet az egészségügyi integráció Debrecenben a Klinikák és a Kenézy Kórház között. Erről beszélt Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Lampé Zsolt, a Kenézy Kórház és Rendelőintézet ügyvezető igazgatója. A teljes összeolvadás költségét 8-10 milliárd forintra becsülik a szakemberek. Az intézményvezetők szerint az integráció eredményeként jobb és hatékonyabb lehet a betegellátás -írja a dehir.hu

Több mint egy évtizede keresi az együttműködés lehetőségét a város két egészségügyi intézménye. A Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház a betegellátásban meglévő párhuzamosságok felszámolására és a hatékonyság  növelésére készül. A traumatológiát, pszichiátriát már évek óta közösen működtetik, és a gyermekgyógyászatban is összehangoltan dolgoznak. Lampé Zsolt, a Kenézy Kórház ügyvezetője a DTV Esti Közelkép című műsorának felvételén azt mondta: ez a folyamat, ha nem is szervezetten, de jelenleg is tart.
Orvosok műtét közben
- Több olyan szakma is kialakult az elmúlt években – onkológia, érsebészet -, ahol elindultak szép csendben azok az együttműködések, ami alapját képezhetik a szakmai integrációnak – nyilatkozta Lampé Zsolt.
Az intézményvezetők szerint az együttműködésnek a betegek lesznek a nyertesei. Az integráció után ugyanis jobb színvonalú és hatékonyabb lehet a gyógyító munka. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint a kidolgozott életpályamodell sem a klinikai, sem a kórházi orvosok előmenetelében nem jelent majd gondot.
- Ha egy kórházi orvos úgy dönt, hogy ő mégis tudományos karriert fut be, erre is meg van a lehetőség, ugyanakkor a rendszerben egy nagy tapasztalatú kórházi adjunktus és egy klinikai adjunktus között a beteg számára nincs különbség – mondta el Szilvássy Zoltán.
Az integráció elindításához mintegy másfél milliárd forint pályázati pénzt nyertek. A teljes folyamat költségét a szakemberek 8-10 milliárdra becsülik. A hiányzó összeget az egyetem és a kórház a 2014 és 20 közötti uniós tervezési ciklusban akarja megszerezni. További részletek negyed 8-kor a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.