Debrecen - A város szeretné felújítani az egykori MÁV-bölcsődét, de a pályázat jelenleg forráshiány miatt tartaléklistán van- írja a dehir.hu

Több bölcsődei helyet sürget az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Soltész Miklós elmondta, hogy jelenleg több mint 37 ezer hely van, de hamarosan átfogó felmérés készül a bölcsődei helyek számáról, azzal a céllal, hogy megállapítsák, mely régiókban indokoltak még további építkezések a túlzsúfoltság megszüntetésére. A debreceni helyzetről Rácz Julianna intézményfelügyeleti osztályvezető beszélt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.
Debrecenben tizenkét bölcsőde van
Az osztályvezető elmondta, 2007 óta javult a bölcsődei ellátás helyzete Debrecenben, hiszen az európai uniós pályázatokon elnyert forrásokból több beruházást is végre tudtak hajtani: bővítették például a Faraktár utcai és a Margit téri bölcsődét is. Jelenleg tizenkét telephelyen 972 férőhelyet tudnak biztosítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy sehol nincs várólista vagy zsúfoltság.

Rácz Julianna
„A gondot inkább az jelenti, hogy a szülők egyes bölcsődéket előnyben részesítenek, és ezek a bölcsődék valóban zsúfoltsággal küzdenek. Ezek főleg kis létszámú intézmények. Minden igényt ki tudunk egyébként elégíteni, csak nem biztos, hogy pont akkor és ott, amikor és ahol a szülő szeretné. Ha valaki megelégszik azzal, hogy a gyerekét csak szeptemberben adja be a bölcsődébe, biztos lesz hely, hiszen akkor sok kisgyerek megy már óvodába” – hallhattuk Rácz Juliannát.
Az osztályvezető elmondta, egyes városrészekben valóban kevés a férőhely. A belvárosban például sokan dolgoznak, de ott csupán egyetlen bölcsőde maradt, a Varga utcai, mely folyamatosan maximális kihasználtsággal működik.
A Dehir.hu is beszámolt arról, hogy a Barna utcán lévő, egykori MÁV-bölcsődét szeretné felújítani a város, ahol 72 férőhely jönne létre. Rácz Julianna elárulta, erre pályáztak is, de sajnos a pályázat forráshiány miatt tartaléklistán van. Abban bíznak, hogy a közeljövőben lesz pénz a beruházásra, az ugyanis jelentősen enyhítené a férőhely-problémákat a belvárosban.

Az egykori MÁV-bölcsi több mint tíz éve zárt be
Rácz Juliannától megtudhattuk, hogy évről évre kevesebb gyerek születik Debrecenben, míg 2007-ben kétezernél is több újszülött volt, addig tavaly már csak 1700. A bölcsődei igényekre ugyanakkor nem jellemző ez a drasztikus csökkenés, amire az osztályvezető szerint az a magyarázat, hogy egyre több édesanya szeretne minél korábban visszamenni dolgozni.