Hajdú-Bihar megyében minden 24-ik ember vált bűncselekmény sértettjévé 2012-ben. Az áldozatok segítése a célja annak a programnak, amelyben a megye polgárőrei együttműködnek a Komp Egyesülettel. Felkeresik és testi-lelki tanácsokkal támogatják az áldozatokat abban, hogy egy trauma után visszailleszkedjenek a társadalomba-írja a dehir.hu

Múlt kedden a Debrecen Televízió számolt be elsőként azokról a diáklányokról, akiket az Árpád téri kereszteződésben fényes nappal el akartak rabolni. Az ügy nagy port kavart, a szülők szerint súlyos következményei lehettek volna az esetnek. Akár szerv- vagy leánykereskedők is lehettek a támadók. A bűncselekmények áldozatainak megsegítése érdekében indítottak közös programot a megyei polgárőrök és a Komp Egyesület.
- Meg tudjuk szólítani áldozatokat, tudunk nekik segíteni, beilleszkedni újból a társadalomba, és azt a traumát, ami érte őket különböző jogsértések kapcsán, vagy esetleg bántalmazás kapcsán, ezeket fel tudják dolgozni – magyarázta Tóth Attila, a HBM-i Polgárőr Szövetség elnöke.
A polgárőrök segítségével eddig a megyében hatvanhárom áldozattal vették fel a kapcsolatot. Jövő év végéig száz fő a cél. Erről már a programot bemutató mai konferencián számoltak be. Az ötletgazda civil szervezet célja, hogy az áldozatnak egy idő után ne legyen szüksége lelki segítségre.
- Arra törekszünk, hogy az áldozattá vált egyének saját erőforrásaiból, saját lelki képességeik talaján, illetve a támogató környezet segítségével legyenek egyre inkább képesek arra, hogy vissza tudjanak állni normál életük keretébe – mondta el Dr. Pető Csilla, a Komp Egyesület klinikai szakpszichológusa.
91633 forint – ennyi egyszeri támogatásra számíthat az áldozat a Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatától. A konferencián az állam áldozatvédelmi szerepéről is szó esett, és persze a rendőrség is segít az áldozatok védelmében és a megelőzésben. A civil programot az Európai Unió támogatja. A célokról még három helyszínen számolnak be, csütörtökön Berettyóújfaluban, jövő szerdán Hajdúböszörményben, jövő csütörtökön pedig Hajdúszoboszlón várják a szakembereket.