Debrecen - A Jobbik jelenlegi megyei országgyűlési képviselőjét nem indítja a párt 2014 tavaszán. A Dehirnek elmondta, mik a tervei.

Amint arról a Dehir.hu beszámolt, a Jobbik nem indítja a 2014-es választásokon az egyik jelenlegi Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőjét, Rubi Gergelyt Ketten vannak egyébként, a másik honatya, Kulcsár Gergely (aki a Jobbik megyei elnöke is) a hajdúböszörményi központú Hajdú-Bihar 6-osban indul. Rubi Hajdúhadházon él, a Hadházat és Debrecen egyes városrészeit is magában foglaló Hajdú-Bihar 3. számú választókerületben Ágoston Tibor, a Jobbik megyei alelnöke, debreceni frakcióvezetője próbálkozhat. Kulcsár Gergely megyei elnök Rubi mellőzéséről a szombati jelöltbemutatón azt mondta, a szóban forgó körzetben több jelölt-jelölt volt, az országos elnökség pedig Ágoston mellett döntött.
Rubi Gergely (MTI Fotó: Oláh Tibor)
Rubi Gergely a Dehirnek hétfőn nyilatkozott. A képviselő elmondta, valóban azt tervezte, hogy a Jobbik színeiben megméreti magát Hajdú-Bihar megye 3. számú választókerületében, ugyanakkor elfogadja az elnökség döntését. Mint fogalmazott, a Jobbik egy „hierarchikus párt.” Kifejtette, hogy nem igazak azok a pletykák, hogy megorrolt volna a pártvezetésre, és esetleg függetlenként vagy más szervezet színeiben indulna a választáson.
„Vona Gábor pártelnökkel két hete négyszemközt leültünk beszélni a jövőmről. Ő azt mondta, én a biztonság terén tudok kiemelkedő teljesítményt nyújtani, ezért felkért, hogy legyek a személyi biztonsági szolgálatának egyik tagja. Számomra ez a pozíció nagyon megtisztelő, és örömmel vállaltam a feladatot” – mesélte Rubi.
Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti, hogy elköltözik-e Hajdú-Biharból Budapestre, úgy felelt, „még az is elképzelhető, de ha igen, akkor is sokat fogok visszajárni.” Felvetésünkre, hogy talán azért, mert a 2014-es őszi helyhatósági választásokon elindul valamelyik településen a polgármesteri vagy az egyik képviselői helyért, azt mondta, „ezt ki lehet következtetni, de ez még nem hivatalos.”
Rákérdeztünk, hogy hogyan lehet valaki polgármester egy hajdú-bihari településen, ha egész évben Vona Gáborral járja az országot. Rubi Gergely ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „a helyhatósági választásig még egy év van, Vona Gábor fokozott védelmére pedig elsősorban az országgyűlési választások idején van szükség.”
Végül megkértük, hogy értékelje a parlamenti képviselői munkáját annak fényében, hogy alig párszor szólalt fel az Országházban, és törvény- vagy törvénymódosító javaslata is csak pár volt. Rubi Gergely erről azt mondta, „minden pártban vannak az emberek, akik az előtérben dolgoznak, és vannak azok, akik a háttérben. Én az utóbbiak csoportjába tartozom. Számomra fontos például az elszámoltatás, amit nem lehet elérni a parlamentben való felszólalásokkal, ahhoz terepmunka kell. Én ezek révén több feljelentést is tetem, és minden ügyben folyamatban van a nyomozás.”