A szocialisták szerint a Fidesz megtévesztette a választópolgárokat azzal, hogy a korábbi ígéretek ellenére emelte az adóterheket. Az ellenzéki felvetésekre a Fidesz azzal reagált, a szocialisták kormányzásuk idején jelentős megszorításokat vezettek be, és ma is erre készülnek. 

Rónai György és Szathmári Károly

A Fidesz az elmúlt években több mint 40 új különadót, illetve adóemelést szavazott meg – erről beszélt Szathmári Károly és Rónai György a mai tájékoztatón.

A szocialista politikusok hangsúlyozták: a Fidesz az elmúlt években jelentősen emelte az alacsony keresetű munkavállalók adóterheit és ragaszkodnak az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, ami a felső tízezernek kedvez. A szocialista politikusok azt mondták: az igazságosabb teherviselés jegyében csökkenteni kell az alacsony keresetűek adóját.

Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője az ellenzéki felvetésekre azzal reagált: a szocialisták kormányzásuk idején elvették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, megfelezték a családtámogatási rendszert, most pedig vissza akarnak térni a 36 százalékos szja-ra a 16 százalékos helyett.


A politikus hozzátette: a Fidesz kormányzása alatt erősödött a gazdaság, nőtt a reálbér, emelkedtek a nyugdíjak, már családi adókedvezmény-rendszer van, és bevonták a közteherviselésbe a bankokat, az energetikai szolgáltatókat, telekommunikációs cégeket, és a rezsicsökkentésen keresztül a teljes közműszolgáltatási szektort.