Biztonságosabbak lettek a Vénkert utcái, parkolói. Erről az a három új térfigyelő kamera gondoskodik, amelyeket a terület legforgalmasabb részein helyeztek el. A rendőrség bevetésirányítási központjában így azonnal látják, ha baj van, és rögtön intézkedni is tudnak. A kamerák és a képek átjátszásához szükséges eszközök 4 és fél millió forintba kerültek. A fejlesztést az önkormányzat fizette.

Tábla figyelmezteti a Domokos Lajos utcai parkolóban az autósokat arra, hogy ne hagyjanak értéket járműveikben. A környéken élők szerint nem volt alaptalan a figyelmeztetés, mert nem voltak biztonságban az autók a lakótelepi parkolóban. Az egyik ott lakó elmondta, hogy több autót feltörtek, és volt, hogy a benzint is leszívták a járművekből.

Mostantól a parkolót a nap 24 órájában térfigyelő kamera őrzi. Éppúgy mint két másikat a lakótelepen. Az önkormányzat felmérte a teljes területet, hogy kiválasszák azokat a helyszíneket, ahol a legnagyobb szükség van ezekre az eszközökre.

- Nemcsak bűnmegelőzési, hanem vagyonbiztonsági szempontokat is szerettünk volna ezeknek a kameráknak a telepítésével kiszolgálni. Ezek voltak a legalkalmasabb helyszenek: a Sinai Miklós utca, az Ibolya-Gyergyó utca és a Domokos Lajos utca ezen helyszíne – nyilatkozta Papp László alpolgármester.

A kamerák képei a rendőrség bevetésirányítási központjába érkeznek. Itt nem csak folyamatosan figyelik a területet, de ha kell, akár le is követhetik az esetleges bűnelkövetőket. A kamerák ugyanis 360 fokban körbeforgathatóak és közeli képet is tudnak mutatni. A tapasztalatok egyébként azt mutatják: a legtöbb esetben már a térfigyelők kihelyezése is elriasztja a területről a bűnelkövetőket.

- Amikor az előző kamerarendszerekhez egy-egy újabb fejlesztés van, abban a pillanatban egy magasabb szintű közbiztonságot tudunk szavatolni – mondta el Uzonyi Attila városi rendőrkapitány.

A három térfigyelő kamera, az átjátszó berendezések beszerzését és felszerelését a város saját forrásból fizette. A fejlesztés 4 és fél millió forintba került. A mostani fejlesztéssel együtt már 24 térfigyelő kamera gondoskodik a város nyugalmáról és biztonságáról.