A hagyományos családlátogatás mellett a katasztrófavédőkkel közösen szimulációs gyakorlatot is tart a Debreceni Egyetem karitatív szervezete.

Az orvos- és mentőcsoport valamint a katasztrófavédelem januári összevont programjának apropója a felkészülés egy, a tavaly márciusi havazáshoz és a kora tavaszi esőzések okozta körülményekhez hasonló helyzet megoldása. A hóhelyzet mellett így tehát a belvíz okozta katasztrófaesetekre is felkészítik az embereket. A DEKOM is felkészül egy esetleges extrém időjárási helyzetre, így a mentést, orvosi ellátást is szimulálják a kijelölt területen.

A szimulációs gyakorlaton kívül a nehezen megközelíthető külterületeken lakók helyzetét is felmérik, megvizsgálják a tanyavilágban élők egészségi állapotát, valamint ellenőrzik az áram és vízellátás minőségét. Tájékoztatják a tanyákon élőket a fertőzéses megbetegedések megelőzéséről, igény esetén az influenza elleni védőoltások is beadják a szakemberek.

A Csapat orvosai a műszaki egységükkel, tartós élelmiszerrel, takarókkal, ruhával, eset-rohamszintű felszereltségű orvosi autójával, hőkamerával, éjellátó berendezésekkel, műholdas rendszerrel, kereső-kutyákkal térképezi fel a tanyavilágot a hétvégén. A csapat hivatalosan Debrecenből január 25-én szombaton reggel nyolckor indul a tanyákra.