Bűnösnek találta bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében az egykori szocialista országgyűlési képviselőt a Debreceni Törvényszék. Juhászné Lévai Katalint megrovásban részesítették. Az ítélet jogerős.

Amint arról korábban beszámoltunk, Juhászné Lévai Katalin volt szocialista országgyűlési képviselőt, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés egykori elnökét, az MSZP Nőtagozatának jelenlegi elnökségi tagját bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint Juhászné Lévai Katalin a megyei területfejlesztési tanács elnökeként létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot, mely 2003. május 31-i hatállyal felmondott az ott dolgozó könyvvizsgálónak. Ezzel együtt az ügyvezető a könyvvizsgáló feladatait 2004. május 30-ig egy kft-re bízta, s erről megbízási szerződést is kötöttek. Egy évvel később a kht. ügyvezetője észrevette, hogy a cég megbízása lejárt, és sem a korábbi könnyvizsgáló visszahívását, sem az ő munkáját folytató kft. megbízását nem vezették át a cégnyilvántartásban. Ezt jelezte a társaság ügyvédjének és a vádlottnak, aki előbbi tanácsára 2004. május 31-én két alapítói döntést hozott. Az egyik szerint a 2003-ban visszahívott könyvvizsgáló felmondását 2004 május 31-re, a kft. megbízását pedig 2003 helyett szintén 2004. május 31-re módosíttatta.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában kiemelte, valótlan tartalmú volt a döntés, mivel a tényleges események egy évvel korábban történtek. Ezt az “alapítói döntést” Juhászné is aláírta, jóllehet ő és a társaság ügyvédje is tudott arról, hogy ezek a dátumok nem felelnek meg a valóságnak. Ezeket a döntéseket az ügyvéd benyújtotta a megyei bírósághoz, így a cégnyilvántartásba hamis adatok kerültek. Ezek szerint az új könyvvizsgáló kinevezése 2004. május 31-én történt, míg a régi megbízatása 2004. június 4-én járt le.

Az ügyész egy tavalyi, elsőfokú tárgyaláson próbára bocsátást javasolt. Juhászné nem kívánt vallomást tenni, és nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését. Úgy véli, politikai okokból áll most a bíróság előtt. Juhászné a tettét a „jogszerűség helyreállításáért tett cselekedetként” értékeli, s bízik benne, hogy felmentő ítéletet fog hozni a bíróság. Amennyiben nem, Strasbourgban keresi majd az „igazságát”.

A Debreceni Járásbíróságon tavaly áprilisban született meg az ítélet is, mely szerint Juhászné Lévai Katalin bűnös, s megrovásban részesítették. A bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy nem azt vizsgálták, hogy született-e határozat a könyvvizsgáló megváltoztatására, avagy nem, hanem azt, hogy az okiratok szerint 2004 májusában történt a váltás, miközben a jegyzőkönyvekből egyértelműen kiderül, hogy az előző könyvvizsgálót egy évvel korábban mentették fel. Mivel az ügynökség nem működhet könyvvizsgáló nélkül, nyilvánvaló, hogy a 2004-es bejegyzés nem felel meg a valóságnak.

Az ítélet ellen az ügyész nem, Juhászné és ügyvédje viszont fellebbezett. Az ügy így másodfokon a Debreceni Törvényszéken, szerdán folytatódott. Másodfokon egy bő óra alatt megtartották a tárgyalást, melyen Juhászné Lévai Katalin nem is vett rész, ennek ellenére megszületett az ítélet.

A Debreceni Törvényszék helyben hagyta az első fokú ítéletet, így Juhászné jogerősen bűnös bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, ezért megrovásban részesítették.

A megrovás a Btk. szerint nem büntetés, hanem intézkedés, a hatóságok belső nyilvántartásában három évig fog szerepelni Juhászné Lévai Katalin neve, de nem lesz büntetett előéletű, erkölcsi bizonyítványt kérhet és kaphat.

Kerestük Juhászné Lévai Katalint, hogy megtudjuk, korábbi nyilatkozatának megfelelően Strasbourghoz fordul-e, de nem vette fel a telefonját.

Juhászné Lévai Katalin közleményben kereste meg a szerkesztőségünket. Úgy véli, a bírósági határozat nem  jogerős, hisz mind a magyar, mind a nemzetközi jogi fórumokon megfellebbezi a döntést, mert teljesen ártatlannak tartja magát az ügyben.

„Természetesen az ítélettel nem értek egyet, és minden hazai és európai jogorvoslati lehetőséget ki fogok használni annak érdekében, hogy bebizonyítsam, alaptalannak tartok minden eddig meghozott ítéletet. Ezúton szeretném még egyszer megerősíteni, a nevezett ügyben nyugodt lelkiismerettel állíthatom, semmilyen törvénybe ütközőt nem követtem el” – írja a közleményben Juhászné Lévai Katalin.