Öröklakás Budapesten kétmillió forint alatt? Hihetetlen, de lehetséges! – Ezt dobta fel nagy szenzációként egy hazai hirdetési oldal nemrég. Sajtóközleményük szerint a fővárosban már 1,7 millióért is lehet azonnal költözhető lakást vásárolni. Belekalkulálva persze azt is, hogy aki ennyiért akar ingatlant venni, az azért tágas táncterekre azonban ne számítson.

Akár igaz, akár nem, egészen jól hangzik, hogy már ennyiért is van eladó lakás. (Legalábbis a vevők szemszögéből nézve…) Minket viszont nem annyira az érdekel, ennyiért mit adnak Budapesten, hanem hogy mit adnak Debrecenben. Ha úgy tetszik, van-e ennyiért bármi  cívisvárosban.

Illusztráció
Jelentjük, bármi az van. Első nekifutásra azt tapasztaltuk az interneten megjelent hirdetések között böngészve, hogy kiváló garázsokat is lehet már ennyi pénzért kapni – akár a fenti, amúgy 13 négyzetméteres ingatlannál nagyobb alapterületűt is. Ellenben a garázsban jellemzően nem az ember, hanem az ember autója lakik, tehát ezt nem tudjuk elfogadni.

Nekifutottunk másodjára is. Úgy tűnt, a szerencse ezúttal ránk mosolyog, mivel találtunk egy hirdetést, miszerint a „Debrecen Nyugati utca” jeligével feladott ingatlan ára pontosan 2 millió forint. Nem akármilyen helyen van, ha ennyi, gondoltuk. Hamar kiderült azonban, hogy a jelige jelölheti ugyan a Nyugati utcát, a konkrét ingatlan viszont nem ott van, hanem Martinkán. Ami azért jó tíz-egynéhány kilométerre esik Debrecentől. Igaz, egészen más hangulata van, mint a Nyugati utcának, ahol azért megy a forgalom, sűrűn és rendesen… Hamar rájöttünk, hogy több helyen hirdetik ezt az ingatlant, teleknek illetve nyaralónak is. Gyanítjuk, ha valaki nem akar építkezni, akkor inkább az utóbbi célra lehetne használni, mivel az egyébként téliesített, 30 négyzetméteres faház biztos, hogy kellemes környezetben van. Martinkán jó a levegő, a szomszédban már új építésű ingatlanok is vannak, amúgy pedig a műúttól 200 méterre fekszik.

Ezt az ingatlant Martinkán hirdették meg

Az árban következő ingatlan már közelebb van Debrecenhez. 2 és fél millió forintért egy szobás családi házat kínálnak a Gáspár György kertben. Mit takar az ár? A hirdetés szerint a 850 nm-es telken lévő 20 nm-es, szoba, konyha és fürdőszobás kertes családi ház beköltözhető állapotban. Fúrott kút és villany van, gáz és csatorna viszont nincs a telken. Az előzőhöz hasonlóan ez sincs messze a buszmegállóhoz és boltokhoz, mivel szintén 200 métert kell addig gyalogolni a háztól.

Akit nem tántorít el a kertségek világa, az kicsit magasabb áron a paci zártkertben is vásárolhat: ott 3,5 millióért hirdetnek egy 32 négyzetméteres szoba-konyhás, fürdőszobás kertes házat. A házban van víz és villany, gáz pedig az udvarban, ennélfogva fűteni fatüzelésű kályhával kell.

S még tovább lehet srófolni az árat felfelé, ha valaki azt mondja, neki szimpatikusabb a város túlsó vége. Az ár 3,8 millió forint. Az ingatlan? Nyulason található, a Böszörményi út végén, a töltőállomás előtti részen a régi buszfordulónál. Paraméterei szerint egyszobás, jó állapotú, alápincézett, téglaépítésű hétvégi ház, 1540 négyzetméter kerttel. A gondozott gyümölcsös mellett normál belmagasságú zöldséges és borospincével is kecsegtetik a jövendőbeli tulajdonost.

Ezt 4,8 millió forintért láttuk meghirdetve

Aki azonban tipikusabb városi életre vágyik, az nem biztos, hogy ezt a környéket nézi ki magának. Mint ahogy a szintén jó ajánlatnak tűnő, és még mindig mérsékelt – bár a 2 milliós álomhatárnál sokkal drágább – áron, 3 és fél millióért kínált nyírábrányi 2 szobás, 100 négyzetméteres ház megvételébe sem fog belevágni. Pedig itt van nyári konyha is, melléképületek sora, kamra, pince, istálló, góré. S mivel nem a falu központjában fekszik, akár állattartásra is alkalmas lehet.

Az árakat és a négyzetmétereket, valamint a helyszínt is mérlegre téve úgy néz ki, le kell számolni azzal, hogy Debrecenben 2 millióért értelmezhető lakóingatlant tudunk venni. S hogy mennyiért lehet? Nagyjából háromszor ennyiért. Vagy kicsit kevesebbért.

A Libakertben 5,9 millióért már lehet lakást venni. Amit mi találtunk, az egy szobás, felújítandó, s egy egyébként 1961-es építésű társasház földszintjén található. S leírjuk a varázsszót is: gázos. Konvektor csinál meleget benne télen.

Akinek viszont nem szempont a gázfűtés, az nem is túl messze innen, konkrétan a Vénkertben is szert tehet egy jó állapotúnak hirdetett, erkélyes, mért fűtéses, azonnal költözhető, 24 négyzetméteres minigarzonra, ami akár bútorozva is eladó. Ha szempont, a közelben iskola, bolt található. A nyolcadik emeleti lakás ára 5,69 millió forint.

Egy-egy részlet is vonzó lehet

Ahogy pont ennyibe kerül egy házrész is a Nyíl utcán. Az udvarban négy lakás található, ez az egyik: 35 négyzetméteres, járólapos és hajópadló burkolású. Van kandallója, de akár a gázt is be lehet kötni. Mivel a mellette lévő házrész is eladó, ha valaki nagyobb alapterületben gondolkodna (meg pénze is több van), akár a kettő egybe nyitását is tervbe veheti.

Van még ennél is olcsóbb lakás? Van. 3,9 millióért találtunk egy Dienes utcai minigarzont, ami hirdetője szerint jó állapotú, akár azonnal beköltözhető. Boltok, iskolák a közelben, még a belváros sincsen túl messze.

Ugyanakkor ez az a pont, amikor a potenciális vásároló elbizonytalanodik. Ha már 2 millióért nincs lakás, nagyjából ennyiért akkor ne menjen inkább a már emlegetett Gáspár György-kertbe? Ahol áron alul, 4,8 millióért 5 szobás, 90 négyzetméteres házat is vehetne? S nem egy múlt század közepi példányt, hanem egy 2002-es építésű, szigetelt, gázcirkó és vegyes tüzelésű kazánnal ellátott összkomfortos, azonnal költözhető családi lakot.

A régi szabály az, hogy aki lakást akar venni, az minél olcsóbban szeretné megúszni az üzletet, a lehető legjobb állapotban és a lehető legjobb helyen lévő otthonra szeretne szert tenni. Aki pedig eladna, az minél több pénzt szeretne azért, amit kínál… Akárhogy is: aki 2 milliót szánna lakásra, az Debrecenben nem fog boldogulni. Ha pedig a fővárosban tesz próbát, meglehet, rájön majd, hogy ennyiért ott sincsen kolbászból a kerítés…