Debrecen – Az Anita Tranzex Kft. egykori tulajdonosainak fia lehet az ügyvezetője annak a cégnek, ami most került felszámolás alá.

A legfrissebb Cégközlönyben megjelentek alapján felszámolás alá került a debreceni Anita-Transport Kft. Azok, akiknek követelésük van a céggel szemben, negyven napon belül jelentkezhetnek a felszámolóbiztosnál.

Az Anita név és a fuvarozási tevékenység kapcsán sokaknak eszébe juthat a korábbi debreceni kamionbirodalom, az Anita Tranzex Kft., amit Tóthné Bajkai Anita vezetett, s aminek férje, T. Miklós volt a másik tulajdonosa. A férj nevét – bár könnyen kitalálhatják – azért nem írjuk le, mert őt bűncselekmény miatt elítélték.

Az Anita Tranzex Kft. fénykorában kétszáz embert foglalkoztatott és nagyjából ennyi kamionjuk volt, tulajdonosait milliárdosként tartották számon Debrecenben. A cég 2008-ban ment tönkre, tulajdonosai egy időre el is tűntek. A cég a mai napig felszámolás alatt áll, s szerepel a NAV adóslistáján is; ami azt jelenti, hogy legalább százmillió forint adótartozást is hátrahagyott a becsődölt vállalkozás. A cég debreceni telephelyén 2008 júliusában megjelentek a vámosok, s ott százmillió forintot meghaladó értékű magyar adójegy nélküli cigarettát és több tízmillió forintnyi illegális üzemanyagot foglaltak le. Találtak egy illegális üzemanyagkutat is.  Az ügyészség összegzése szerint 176 és fél millió forint értékben valósítottak meg orgazdaságot. A családfő mindent beismert és mindent magára vállalt, 2013 augusztusában 3 év börtönre ítélték. T. József nem is fellebbezett az ítélet ellen.

Amint az a bíróságon elhangzott, a férfi az ítélethirdetésig fia debreceni szállítmányozási cégénél dolgozott. Úgy tudjuk, ez a cég a most felszámolás alá került Anita-Transport Kft., melynek ügyvezetője Tóth Róbert. Az ügyvezetőnek a cégjegyzéki adatok szerint Bajkai Anita az édesanyja. A céget 2011 januárjában hozták létre 500 ezer forint törzstőkével, Tóth Róbert ekkor mindössze 19 éves volt. Szállítmányozásban dolgozó debreceni szakemberek szerint nem a véletlen műve a sok névazonosság, valószínűleg a két egykori cégtulajdonos fiának vállalkozása ellen indult most felszámolási eljárás. Ezt azonban egyik megkérdezett forrásunk sem tudta egyértelműen megerősíteni, mert mint mondják, a 2008-as csőd óta náluk „tiltólistán” van a család.

Bajkai Anita évekkel ezelőtt a megyei napilapnak egyébként úgy nyilatkozott, hogy fia szinte a cégük telephelyén nőtt fel.