A hős huszár szobra áll mostantól Hajdúhadház főterén

Új köztéri szobrot avattak Hajdúhadházon. Győrfi Lajos alkotását Szilágyi Dánielről, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadházi hőséről mintázta. A huszár szobra a főtéren, volt szülőháza mellett áll.

Csáfordi Dénes polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő és Győrfi Lajos szobrászművész leplezték le Hajdúhadház új köztéri szobrát. A város lakói mostantól Szilágyi Dániel emlékművénél hajthatnak majd fejet március 15-én a szabadságharc hősei előtt.

- Hála Istennek sok olyan alakja van a város történelmének, akikről lehetett volna szobrot állítani. Az azonban régóta probléma volt, hogy március 15-én nem tudtunk hol méltó módon megemlékezni, nem volt egy olyan emlékmű a városban, ahol ezt megtehetnénk. Ezért esett a választás Szilágyi Dánielre – magyarázta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.

Szilágyi Dániel Hajdúhadház szülötte, aki debreceni teológusból lett a szabadságharc huszára. A forradalom leverése után Kossuth Lajossal ment emigrációba, Isztambulban élt haláláig. Egyetlen képi emlék maradt fenn róla, egy dagerrotípia, ez alapján készült a félalakos portrészobor.

- Egy komódon könyököl, ahol könyvek vannak, és a komódról egy zászló, egy Kossuth-zászló jön le a keze alatt, a másik keze egy Corvinát fog. Nos, ezt a dagerrotípiát használtam föl – mondta el Győrfi Lajos szobrászművész.

A szobrot a forradalmi hős szülőháza és a róla elnevezett iskola mellé állíttatták. Magyarországon eddig még nem készült szobor Szilágyi Dánielről.