Debrecen – Izgalmas thrilleren dolgozik a debreceni építész, aki kultúrtörténeti kutatásainak meglepő eredményeit osztja meg a debreceni közönséggel.

Incze László építészként dolgozik eredetileg, de néhány éve – miután kipróbálta magát tűzzomáccal, grafikával, karikatúrákkal is – új irányba indult el. Kidolgozott egy egyedi, különleges eljárást, ami egészen sajátos, újfajta képi megjelenítésre ad lehetőséget. Alapul egy olyan anyag szolgál, amit az építőipar is felhasznál, s amit mindenki ismer: ez a homok.

A homokművészet mellett Incze László jó ideje egy másik művészeti ág területén is dolgozik: regényt ír. Készülő – és akár több kötetesnek is ígérkező – műve nem csupán azért érdekes, mert alapvetően egy pörgő, kalandos történetet helyez a középpontba, de emellett súlyos filozófiai, kultúrtörténeti alapra épül. A regényírást hosszas történelmi kutatás előzte meg – meséli a szerző – , melynek során számára is meglepő összefüggéseket fedezett fel. Ebben a tekintetben egyébként sokaknak beugorhat Dan Brown neve, aki világsikert aratott történelmi illetve művészettörténeti hátteret sem nélkülöző regényeivel. Ám Incze László esetében nem lehet eltekinteni attól, hogy a hétköznapokban egy nagyfokú alaposságot, precizitást igénylő területen dolgozik: s ezt a hozzáállását nem tette félre a kutatások során sem.

Incze László műve még nem olvasható, ám vele, mint jövendő szerzővel és jelenleg komoly kutatásokat végző építésszel találkozhat a debreceni közönség is, mivel az építészmérnök-alkotó előadást fog tartani március 19-én, szerdán 18 órától az I-Klubban. (Ez a Böszörményi út 138. alatt található, a volt agráregyetem területén, az Agrár Színházépület előterénél.)

Az előadás címe: Az égi kövek tisztelete és a pánspermia-elmélet összefüggései. Ebben többek között azt igyekszik majd megvilágítani, mi volt képletesen és valóságosan is az egyiptomi vallás és építészet talpköve, és miképpen él ez tovább – szimbolikusan! – a 21. században.

Forrás: dehir.hu