Kihirdették a POSZT idei versenyprogramját. S immár azt is lehet tudni, mi alapján válogatják a 2015-ös találkozóra az előadásokat.

A POSZT 2014 évi válogatói, Császár Angela és Sándor L. István tavaly március 1. és idén március 9. között összesen 32 262 km-t utaztak autóval, mikrobusszal, vonattal és repülővel. Megnéztek majdnem minden budapesti bemutatót, legalább két alkalommal jártak minden vidéki színházban, de a legtöbb helyen 4-5 előadást is megtekintettek. Minden határon túli színháztól láttak 2-3 előadást (van, amelyiktől többet is). Összesen egy hónapot töltöttek Erdélyben, de jártak a Felvidéken és a Vajdaságban is. Független és magánszínházak előadásait nemcsak Budapesten, hanem vidéken és a határon túl is láttak.

A két válogató legfőbb alapelve a szakmai minőség volt: az, hogy milyen alkotói és színészi teljesítmények jelennek meg az előadásokban. Munkájuk során – egymással folyamatosan beszélgetve, néha vitatkozva – alapvetően konszenzusra törekedtek. A versenyprogram végül közös választásuk eredményeként öltött végső formát.  A 2013. március 1. és 2014. február 28. között bemutatott előadások közül a következők kerültek be a POSZT (június 5–14.) versenyprogramjába:

Nagyszínház:
A képzelt beteg – Örkény István Színház, Budapest. Molière nyomán írta Mohácsi István és Mohácsi János. Rendező: Mohácsi János.
A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház. Írta: Bródy Sándor. Rendező: Rusznyák Gábor.
Az álomkommandó – Pesti Színház, Budapest. Írta: Sütő András. Rendező: Szász János.
Énekes madár – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza. Írta: Tamási Áron. Rendező: Koltai M. Gábor.
Fényevők – Katona József Színház, Budapest. Makszim Gorkij A nap gyermekei című művét fordította és átdolgozta Radnai Annamária. Rendező: Ascher Tamás.
Opera ultima – Újvidéki Színház. Beumarchais A sevillai borbély és Figaro házassága című művei alapján. Rendező: Kokan Mladenović.

Kamara- vagy stúdiószínház:
I. Erzsébet – a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a FÜGE közös produkciója. Írta: Paul Foster. Az előadás szövegváltozatát Várady Szabolcs fordítása alapján Szikszai Rémusz készítette. Rendező: Szikszai Rémusz
A hosszabbik út – a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója. Nick Hornby regénye nyomán. Rendezte: Gigor Attila.
Alkésztisz – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Euripidész nyomán írta Székely Csaba. Rendező: Sorin Militaru.
Bányavakság – a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója. Írta: Székely Csaba. Rendező: Bérczes László.
Csipke – Kolozsvári Állami Magyar Színház.Máté Angi Mamó című regénye alapján a színpadi adaptációt készítette Góli Kornélia és Mezei Kinga. Rendező: Mezei Kinga.
Vörös – a budapesti Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös produkciója. Írta: Brestyánszki B.R. Rendező: Máté Gábor.
Woyzeck – Miskolci Nemzeti Színház. Írta: Georg Büchner. Rendező: Béres Attila.

Lesz POSZT  jövőre is, nem csak az idén. A 15. POSZT versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatja majd. Feladatuk, hogy kiválasszák a 2014. március 1. – 2015. február 28.  között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt 12 produkciót. A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük. Emellett bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak elsőbbséget élveznek.

Mit lehet róluk tudni? Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Tagja a Színházi Kritikusok Céhének, ahol tagságát 2013 óta szünetelteti. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrum és Online, a Bárka folyóirat és Online felületein, valamint a Criticai Lapok-ban. Ő szerkesztette a 2013-ban megjelent 50 évad a Gyulai Várszínházban c. jubileumi kötet. Dramaturgként dolgozott Kecskeméten és Debrecenben. 1986-ban egy évadon keresztül ügyvezető igazgatóként vett részt az egri Gárdonyi Géza Színház állandó társulatának újraalakításában. 

Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója. Korábban itt szerzett diplomát drámatanárként és 2010 óta vesz részt az egyetem színházi nevelés képzésében. 2012-től a Pannon Egyetem drámapedagógia tanára. Rendszeresen rendez – elsősorban TIE és beavató színházi előadásokat- a Káva Kulturális Műhelyben, de dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

Azt már látjuk, milyen lesz a 2014-es POSZT. Az biztos, hogy – a korábbi évekkel szemben – debreceni előadást ezen a nyáron nem láthat a pécsi fesztivál közönsége. Az pedig majd egy év múlva derül ki, milyen lesz akkori felhozatal. Ezzel kapcsolatban Balogh Tibor elmondta: „a programválogatás sikerességének alapja mindenkor az adott színházi éved minősége.” Azaz, ha minden jól megy, reményeik szerint egy év múlva talán lesz esélye a debreceni színháznak ismét eljutni erre a színvonalas és szakmailag is izgalmas fórumra.