Debreceni stadionfoglalás: vendégdrukkerek a nagyerdei arénában

Több ezer érdeklődő: idős drukkerek, kisgyermekes családok, a Loki B-közép tagjai a vendégszektorból csodálhatták meg az új stadiont. Hat hét múlva már meccset rendeznek itt! Nézze meg a fotókat!
 
Megőrült ez az ember, de legalábbis lódít egy nagyot… – morgolódhattak az asszonyok sok debreceni otthonban, amikor családfő a vasárnap hajnalok hajnalának számító fél hét tájban mocorogni kezdett, s készülődését azzal indokolta, hogy indul a stadionba. Ilyenkor?! – fogalmazódott meg a párnák mélyéről a logikusnak tűnő apelláta, de talán el sem hangzott, mivel kérdezője azonnal a másik oldalára fordulva folytatta az alvást, tudván, hogy futball-ügyben egyébként sem érdemes vitatkozni.

Akadt persze, aki – a házastársi kontroll, vagy csupán a női kíváncsiság okán – útra kelt társával e különösnek tűnő időpontban. S reggel fél nyolckor aztán legnagyobb meglepetésére, több ezer érdeklődőt talált a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a mementónak meghagyott vörös téglás ikertornyoknál.

Futballmeccset, persze nem rendeznek ilyen időpontban, ám a hétvége lazábbnak tűnő munkarendje lehetővé tette a létesítmény építőinek, hogy bemutassák a rövidesen felavatandó új stadiont a drukkereknek. Teljes körbejárásra, tüzetes nézelődésre nem volt alkalom – némi csalódottság érezhető is volt azoknál, akik az előzetes információk alapján történelmi eseményre számítottak, s beüzemelési próba jelszó alatt meghirdetett látogatásról azt gondolták, az összes funkció működőképesen megtekinthető, valamennyi helyiségbe be lehet kukkantani. Ám ők is tapasztalhatták, hogy még javában dolgoznak az építők, a hétvégi pihenő idején is, s kívül-belül sok a felvonulási terület, a munkahely, ahova illetéktelen egyelőre nem juthat be.

Csodának azonban így is részese lehetett az, aki először került kerítésen belülre. A látvány lenyűgöző! Európai színvonalú húszezres stadionja lesz Debrecennek. Aki egyszer itt jár, örökre azonosítani tudja majd – semmilyen más arénához nem hasonlítható egyedi jegyeket visel a Nagyerdő fái közé simuló régi-új létesítmény. Mely az 1934-ben épült öreg stadion helyén épült (a bejáratnál megőrizve az egykori tervező Sajó István előtt tisztelgő emléktáblát is), ám az új aréna a XXI. század követelményeinek felel meg, formájában és működésében egyaránt.

A vendégszurkolók szektorát tudtuk bejárni, az északi kapu mögötti lelátóról lehetett szemlélni, milyen is az új stadion, milyen lesz innen nézni a meccset. Kipróbálhattuk a székeket, láthattuk a nézőtér többi részétől elválasztó karvastagságú vaskerítést, a vandál-biztos, kulcs segítségével lehajtható fém ülőhelyeket, de kipróbálhattuk a kényelmes műanyag üléseket is. Jöttek drukkerek, Loki sállal, sapkával felszerelt törzsszurkolók, az egykori Nagyerdei stadionban még NB I-es meccseket látott idős futballbarátok, régi debreceniek és kíváncsiskodó idegenek, kisgyermekes családok, fiaikat terelgető apukák. Mindenki szemlélődött, fényképezett, videózott. S ámult. Néztünk, mint a moziban.

S közben Krecz Tibor a stadionrekonstrukciót végző gazdasági társaság kommunikációs vezetője mutatta be az új létesítményt. Fél nyolc után tíz perccel beszélni kezdett, s két órán át ömlött belőle a szó. Ontotta az információkat az építkezésről, a pálya talajáról, a büfék számáról, a működtetés gazdaságosságának fontosságáról, a tervezett programokról. Beszélt magától, s válaszolt minden kérdésre is. A körötte állók cserélődtek, a fotózkodásból, nézelődésből, csendes szemlélődésből, a lépcsők bejárásból érkezettek váltották fel a hallgatózó derékhadat, s ők is megtudhatták a számukra fontos kérdésekre a válaszokat.

Még körülbelül két hétig dolgoznak az építők, zajlik a stadion környékének parkosítása, a tereprendezés, aztán megkezdődik a végső visszaszámlálás a május elsejei hivatalos megnyitóig. Utána pedig jönnek a bajnoki és kupafellépések, a Dánia elleni válogatott találkozó, s a remélt aranyünnep. A nyárig terjedő időszak pörgeti önmagát, ám a július-augusztus lesz az igazi értékmérő, hiszen addigra bejáratódik a stadion, s akkor már a remélt nemzetközi kupameccsekre kell kaput nyitni.

Megtudhattuk, hogy az informatika mindent behálóz, a stadion vezérlőpultja vetekszik egy repülőgép irányító berendezésével. A hőmérséklethez, a levegő páratartalmához kalkulálja az öntözés erősségét és gyakoriságát, a téli pihenőre készülő fűszálakat is “be tudja csapni” a talaj december eleji felmelegítésével, az ilyenkor hiányzó éltető napsugár fénnyel való fényerővel való pótlásával. Hat hét nyugalomra, persze a gyepnek is szüksége van, ám februárban ismét tökéletes játéktér várja majd a mérkőzéseket. A pálya sok százmilliós érték, ezért törődést, fokozott gondoskodást igényel. Kérdezték is sokan, hogy akkor miként engedhető társbérletbe a virágkarnevállal?! A válasz szerint nem nyomorítják majd a virágkocsik az értékes gyepet – a főtribünnel szemközi lelátóra építik majd a mobil színpadot, a táncosok és zenekarok  pódiumát, ám maguk a kocsik az északi kapu és a stadion közötti díszköves területen lesznek majd megtekinthetőek, nem vonulnak be a játéktérre. Ez a külső agóra egyébként számtalan közösségi funkcióval bír majd – többek között itt lesz majd telente a szabadtéri jégpálya is.

S a szurkolók? Tapasztalhattuk, hogy a vendégdrukkerek is urasági körülmények között nézhetik majd a mérkőzést. Velük szemben lesz a Loki tábor, a nyugati (magasabb) oldalon a főtribün, a VIP-terület és a sajtó munkahelyei, valamint a nagy tárgyalótermek, alkalmanként rendezvények, konferenciák helyszínei. Röpködtek a számok, s az adatok, hogy hol lesznek a mozgássérülteket szállító liftek, hány büfé és mellékhelyiség épült, miként lehet majd fizetni a vendéglátó egységeknél, s hogy mikor kezdődik a jegyárusítás (április második felében), drágulnak-e a belépők (valamennyivel, de maradnak az átlagos mozijegy árszintjén).

Bő egy hónap van még a megnyitóig, hat hét az első mérkőzésig. A szurkolók már most hangpróbát tartottak. A vendégszektorból is erősnek tűnt a néhány ezer torok biztatása – mi lesz itt akkor, ha megszólal a túloldalon a Loki-tábor…