Több mint 3 millió forint gyűlt össze a Tiszántúli Református Egyházkerület 7. jótékonysági bálján pénteken este. A teljes összeget az erdélyi Kőhalom diákotthona kapja. A pénzt az intézmény korszerűsítésére fordítják majd.
 

Közel két évtizede működik a bentlakásos diákotthon az erdélyi Kőhalmon. Az intézményben most 46 diák él. A diákotthon nem kap semmilyen állami támogatást a román kormánytól. Az épület már nem felel meg az előírásoknak, de nem csak a szálló átépítésre lenne szükség Kőhalmon.

- Hiányosságunk a tornaterem, ahol a szabadidejüket egy kicsik el tudnák tölteni a gyerekek. A könyvtár létezik ugyan, de dobozokban és nagyon méltatlan helyen – mondta el Szegedi László esperes, a Kőhalmi Szórványdiákotthon igazgatója.

A Tiszántúli Református Egyházkerület úgy döntött: hetedik jótékonysági báljának teljes bevételével segíti a kőhalmi intézmény működését. A rendezvény megnyitóján Bölcskei Gusztáv azt mondta: az elmúlt években körbejárták a Kárpát-medencét. A korábbi bálok bevételével segítettek már Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban is. Ezzel pedig sikerül közelebb hozni egymáshoz a híveket.

- Évről évre egyre több olyan kapcsolat szövődött emberek, intézmények között határon innen, határon túl, ami megadja az igazi értelmét a Kárpát-medencei magyar református összefogásnak – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szerint a politikai határok már leomlottak ugyan, sokakban viszont még mindig él a korábbi elrekesztődés. Ezért van szükség a bálhoz hasonló rendezvényekre.

- Alakul a nemzet egysége és az egyház ennek mindig is motorja volt. Szeretnénk, ha ebben segíthetnénk, hogy tényleg egymásra találjunk – hallhattuk Kató Bélát.

A jótékonysági bálon több mint 3 millió forint gyűlt össze. Ez az összeg abban segít majd, hogy a szórványmagyarságban élő diákok számára korszerűbb körülményeket biztosítsanak.