Vitányi Ferenc ott ült a főasztalnál Gyurcsány Ferenc és Varju László lakossági fórumán. Befolyással üzérkedés miatt ítélték el.

Többször írtunk már arról a videóról, ami Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció pártelnökének YouTube csatornájára február végén került fel. Ebben egy berettyóújfalui asszony azt állítja, azért vették el tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, mert részt vett egy gazdatüntetésen.

Vitányi Ferenc és Gyurcsány Ferenc a februári lakossági fórumon
Vitányi Ferenc és Gyurcsány Ferenc a februári lakossági fórumon

Rácz Róbert kormánymegbízott múlt héten kedden tételesen cáfolta a videóban elhangzott állításokat. A kormánymegbízott elmondta. az álláskeresőknek a törvény szerint három havonta jelentkezniük kell a munkaügyi központban. Ezt a nő elmulasztotta, ezért törölték az álláskeresők nyilvántartásából. Miután azonban megírta az igazolást, visszakapta a segélyt.

A panaszos asszony másnap interjút adott a Debrecen Televíziónak. Vigh Anikó kitart állításai mellett. Mindemellett már bánja, hogy szóba állt Gyurcsány Ferenccel. Az asszony könnyeivel küszködve nyilatkozott arról, hogy a hozzájárulása nélkül hozták nyilvánosságra a felvételt.

„Haragszom. Ennyi, haragszom, mert kisember vagyok, és engem el tud tiporni bárki, de ők ott vannak fent, és őket senki fogja ezért felelősségre vonni. Itt vagyok egyedül. Elhiszem, hogy jön a választás, de ha én azt mondom, hogy nem, akkor miért nem lehet azt mondani, hogy tiszteletben tartjuk” – mondta Vigh Anikó.

Egy helyi lakos felismerte a szobát, ahol a videót felvették, mint elmondta, Vitányi Ferenc házában készült a felvétel, ahol Vigh Anikó időnként alkalmi munkát végzett. Vitányi Ferenc egyébként február 21-én ott ült a főasztalnál azon a berettyóújfalui lakossági fórumon, amit Gyurcsány Ferenc és Varju László, a baloldali Összefogás (ma már Kormányváltás) képviselőjelöltje tartottak. Gyurcsányék házigazdájáról, Vitányi Ferencről hírportálok azt írják, hogy korábban jogerősen elítélték befolyással üzérkedésért.

Felfüggesztett börtönt kapott

Az ítélet szerint Vitányi Ferenc egy közhasznú egyesületként működő civil szervezet elnökeként a határon túli kapcsolatok ápolásával foglalkozott, valamint pályázatok elkészítéséhez nyújtott segítséget. A vádlott 2007 őszén felajánlotta egy Szerbiában bejegyzett gazdasági társaság vezetőjének, hogy segít egy uniós pályázat sikeres lebonyolításában. Tette ezt annak ellenére, hogy tudta, hogy nem volt olyan pályázati lehetőség, amelyben részt vehetett volna a szerbiai társaság.

Az ítélet szerint Vitányi Ferenc több alkalommal ígéretet tett arra, hogy kormányzati személyeknél, brüsszeli hivatalnokoknál közbenjár azért, hogy sikeres pályázat révén uniós pénzhez jusson a pályázó. A pályázat sikerének fejében 70 ezer eurót kért, ebből 20 ezret számla nélkül. A vádlott a 20 ezer eurót 2007. november 30-án egy kecskeméti csárda mellékhelyiségében átvette a szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű sértettől. Az átvett pénzből később 13 ezer 500 eurót visszafizetett.

A férfit a Kecskeméti Törvényszék 2012 novemberében befolyással üzérkedés bűntette miatt egy év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A bíró a vádlottat továbbá 5,6 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, és kötelezte a több százezer forintot kitevő bűnügyi költségek megfizetésére is.

Az ítéletet ellen Vitányi Ferenc védője fellebbezett, ezért a per a Szegedi Ítélőtáblán folytatódott. Az Ítélőtábla 2013 áprilisában hirdetett jogerős ítéletet, helyben hagyták a Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Azaz Vitányi Ferenc az Ítélőtábla szerint is megvalósította a befolyással üzérkedés bűntettét, ezért pedig egy év felfüggesztett börtönre ítélték.

A Debrecen Televízió stábja múlt héten ott járt Vitányi Ferenc házánál, ahol a videó készült. Egy autó ott állt az udvaron, kollégáink azonban hiába csöngettek, senki nem jött ki a házból. A kerítésen egyébként egy cégtáblát is lehetett látni, az Apella Trading Hungary Kft-ét. A cég a cégjegyzéki adatok alapján végelszámolás alatt áll. Pár nappal később, amikor újból arra jártunk, a cégtábla már nem volt ott a kerítésen.