Kósa Lajos: jövő szombaton Orbán Viktor is ott lesz a főtéri fórumon

Debrecen – A polgármester szerint a visszafogottabb kampányban az is szerepet játszott, hogy a kormány az elmúlt négy évben jó munkát végzett.
 
Eredetileg az lett volna a terv, hogy több lakossági fórumot tart a választásokig Kósa Lajos, de erre nem kerül sor. Helyette jövő héten szombaton lesz egy nagy összevont fórum a Kossuth téren 15 órakor, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt fog majd venni – jelentette be Kósa Lajos a Csokonai Gimnáziumban, ahol azért az első, indító lakossági fórumot megtartották. Egyebek mellett az elmúlt négy év eredményeiről, gazdasági kihívásokról, feladatokról és a választásokon a Fidesz-KDNP vetélytársairól is szó esett.

Kósa Lajos szavai szerint egyáltalán nem egyszerűek a mostani választások, kicsit furcsa a kampány is. A kezdetekhez képest ugyanis erősebbre lehetett számítani, sokan kiélezettebb versenyt vizionálhattak. A polgármester szerint a visszafogottabb kampányban szerepet játszott az is, hogy a kormány az elmúlt négy évben jó munkát végzett.

- Amit Magyarország teljesített négy év alatt, az fantasztikus. 2010-ben rosszabb helyzetben voltunk mint a görögök, de elindultunk felfelé, a gazdasági, költségvetési mutatóink bizakodásra adnak okot. Még Brüsszel is elismerte, hogy az ország jól teljesít. Közben a kormánypártok megőrizték a magas támogatottságukat, amihez persze kellettek a választók is – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Kiemelte, a Fidesz-KDNP esetében egy olyan polgári néppártról lehet beszélni, mely a népről szól. Úgy véli, a legnagyobb kihívójuk még azzal is hadilábon áll, hogyan eldöntse, mi a neve. Mint mondta az ellenzék azzal kampányolt, hogy megújulnak, szakítanak a rossz múlttal, ehhez képest viszont erről szó sincs, összeállt a Gyurcsány-koalíció, s ugyanazok az emberek próbálnak nyerni most, akik 2002-től kormányozták az országot.

- Először elnevezték magukat összefogásnak, aztán kormányváltóknak, de egyik elnevezés sem szerepel a szavazólapokon. A legfontosabb témájuk az volt, hogy mindenki kapjon 50 ezer forintot, de az ilyen ötleteket hamar a háttérbe szorították az olyan témák, mint például a Simon-ügy, vagy hogy melyik politikusnak van hamis útlevele. 1990 óta egyetlen egy politikust ítélték el közpénz elleni bűncselekmény miatt, ő pedig Zuschlag János volt. Ráadásul a Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila vezette, akkori ifjúsági és sportminisztériumban ütötte fel fejét a korrupció. Mindannyian tudtak az ügyről, így egyértelmű a politikai felelősségük, amivel még most sem tudnak szembenézni – hallhattuk Kósa Lajost.

A polgármester szerint nem világos az ellenzéki csoport programja sem. Azt mondják, hogy bevezetnék a tandíjmentes felsőoktatást, mely most is térítésmentes azoknak, akik teljesítik a felvételi követelményeket. Mesterházy megemelné a minimálbért, Gyurcsány és Bajnai azonban mást szeretne – tette hozzá.  Kósa szerint a Jobbik megpróbálta a kampányban középre manőverezni magát, beljebb igyekezett jönni a politikai szélsőségből, de nem tudják eltagadni, hogy még mindig radikális álláspontot képviselő szervezet maradtak, mely riasztja az embereket.

Kósa Lajos ezzel együtt figyelmeztetett, a Fidesz-KDNP-nek a kedvező összesítések, statisztikák ellenére sem szabad elhinnie, hogy nyert, csak akkor, ha lezárják az urnákat. Abban viszont biztos, hogy a jobboldali tábor szavazási szándéka erős.

Kiemelte, az elmúlt években Magyarországnak sikerült kilábalnia a válságból, s tette ezt úgy, hogy közben a saját útját járta, nem a megszorítások, elvonások politikáját alkalmazta, melybe például a görögök is belebuktak.

- A gazdaságpolitikát arra kell átállítani, hogy mindenki dolgozzon. Egymillió munkahelyet hirdettünk, közmunkaprogramot szerveztünk, a munkaképes, kedvezménnyel nyugdíjba vonult embereket visszavezettük a munka világába. Nincs az a technikai fölényünk, vagy éppen világgazdasági pozíciónk, amivel tényezők tudnánk lenni, tehát csak akkor lehet a megfelelő életszínvonalat és gazdasági pozíciót fenntartani, ha minél több magyar dolgozik. Bér- és nyugdíjcsökkentés, szociális megvonások, lakásadó, a családkedvezmények megnyirbálása nem megoldás. Az olaszok és a görögök megtették, s csődben vannak. Több adósságot engedtek el a görögöknek, mint amennyi a teljes magyar adósság, mi készenléti hitet kértünk az uniótól, de azt sem kaptuk meg, Ennek ellenére kiszabadultunk a túlzottdeficit-eljárás alól, növekszik a magyar gazdaság, 4 milliónál is több ember dolgozik. A célkitűzés az, hogy 54 százalékról 70-re ugorjon az aktivizációs ráta. El kell érni, különben le fogunk maradni – mondta Kósa Lajos.

A polgármester kiemelte, az 50 év felettiek társadalombiztosítási költségeinek nagy részét elengedték, s 300 ezer munkahelyet mentettek meg, ezzel elérték, hogy keresik az idősebb munkaerőt a cégek. Hozzátette, négy évvel ezelőtt 900 ezer devizaadós volt, most csak 550 ezer van. Hangsúlyozta, folytatni kell ezt a küzdelmet, s ki kell vezetni a piacról a devizahitelt, mert csapdába csalja a családokat.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Kósa Lajos megjegyezte, az nem egy populista elképzelés, amivel megnyerik a választásokat, az volt a szándék, hogy véget vessenek a szolgáltatók biztonságának, annak, hogy a gázszolgáltatóknak a válság ideje alatt sem csökkent a haszna.

- Morálisan sem elviselhető, hogy nekik nem megy rosszabbul, de nem különadóval, hanem központi árszabályozással akartunk ezen változtatni. Nekik is vállalni kellett a terheket. A rezsicsökkentésnek nincs még vége. A nagy szolgáltatók ennek persze nem örülnek, mert csökkent a profitjuk, s trükkökkel akarnak ellenállni, a lakosságra próbálnák hárítani a költségeket, ezt csak egy elszánt kormány tudja kordában tartani. Folytatni kell a panelprogramokat, a családi házakra is ki kell terjeszteni, ez is jelentős energiamegtakarítást és költséghatékonyságot jelent. Nem megy viszont tovább a rezsicsökkentés, ha a szocialisták kerülnek kormányra – jelentette ki a polgármester.

A lakossági fórum végén figyelmeztetett, fontos hogy a kormány a magyar társadalmi értékekre is figyeljen, mivel a mainstreem társadalompolitika és az EU rossz úton jár, a keresztény erkölcs lassan szétfoszlik, életveszélyes az identitásvesztés Európában, ami végül a nemzeti öntudat megszűnéséhez vezethet.