Debrecen – Az első magyar asztronauta vendégeskedik a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban. Érdekes történetekkel áll majd elő.

Nem minden nap találkozhat az ember egy igazi űrhajóssal, akitől szemtől szemben hallhat különleges élménybeszámolókat. Ezen a héten ebben a szerencsében lehet részük a honvédsuli növendékeinek. Az űrkutatás múltja, jelene és jövője címmel tart előadást március 19-én szerdán 11 órától Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, kutató, űrhajós a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban ebédlőjében.

Farkas Bertalan a Szovjetunió vezette Interkozmosz űrkutatási együttműködés révén juthatott el a világűrbe. A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben. A magyar asztronauták 1978 és 1980 között készültek együtt szovjet kollégáikkal. Farkas Bertalan 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén, Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe.