Debrecen – Uniós előírások miatt hamarosan „leszerelik” a Kenézy Kórházba betegeket szállító helikoptert. Egy korszerűbb érkezik helyette.

A debreceni mentőhelikopter négy megyében teljesít szolgálatot. Átlagosan naponta háromszor riasztják. Az  egyhajtóműves helikopter segítségével két év alatt körülbelül nyolcszáz beteg életét mentették meg. Az uniós előírások szerint azonban már csak október végéig maradhat szolgálatban. A gépet azért kell lecserélni, mert lakott terület felett csak kéthajtóműves mentőhelikopter repülhet. Ha ugyanis az egyik hajtómű meghibásodik, átveszi a szerepét a másik, így nem zuhan le a jármű. Az országban hét mentőhelikopter teljesít szolgálatot. Ebből kettőt kell emiatt lecserélni.
Ősszel végleg leszáll az egyhajtóműves helikopter

Megkerestük az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét is. Győrfi Pál a Debrecen Televízió kérdésére írásban azt válaszolta, a két érintett mentőhelikopter pótlásáról időben gondoskodnak. A forrást erre a kormányzat biztosítja, hamarosan el is indul az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás. A cél, hogy a légimentés folyamatosságát mindenhol fenntartsák.

Az egyhajtóműves mentőhelikopterek ára 700 millió, a kéthajtóműveseké másfél milliárd forint. Azt egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a működőképes, de a forgalomból kivont járművekkel.