Világrekordot döntött két debreceni pilóta. 177 kilométert repültek motor nélküli, vitorlázó üzemben. Ez azért is kimagasló teljesítmény, mert ezt nem egy vitorlázó repülővel, hanem egy motoros géppel hajtották végre. A világrekordot igazoló oklevelet a napokban vette át Palicz Erik és Váradi Csaba. 

4 óra 10 perc alatt 177 kilométert repült motor nélkül, vitorlázva Palicz Erik és Váradi Csaba tavaly júliusban. Több mint 50 kilométerrel jutottak messzebb, mint a korábbi csúcstartó, és ami a lényeg, nem vitorlázó repülővel, hanem egy motoros géppel.
Váradi Csaba és Palicz Erik a rekorddöntő repülésen

Palicz Erik, az egyik pilóta a Lambada nevű kisgépet is megmutatta ma stábunknak. Ezzel az ultrakönnyű repülővel döntötték meg a világrekordot. A klasszikus vitorlázó repülőgépeket úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb legyen a légellenállás. Ennél a motoros kisgépnél viszont nem ez volt a cél. „Itt futóművek vannak, futószár van, a kabin kialakítása is nagyobb, illetve van egy légcsavar is rajta, ami nagy ellenállást biztosít repülés során” – magyarázta a Főnix Repülőklub Debrecen pilótája.

Ezért is nagy teljesítmény a 177 kilométeres táv leküzdése motor nélkül. Kizárólag az emelő áramlatokat kihasználva, a motor használata nélkül repültek. Ehhez a megfelelő gép mellett ideális időjárási viszonyokra is szükség volt.

„Szerettünk volna kitűzni magunk elé egy olyan célt, amivel teljesíteni tudjuk repüléssel kapcsolatos gyermekkori álmainkat. és ez volt az egyik ilyen célunk. Vártunk a lehetőségre, az időpontra és a megfelelő légijárműre, amivel ez végrehajtható, és ezek mind most álltak össze és most sikerült megdönteni ezt a rekordot” – hallhattuk Palicz Eriket.

A gép nem sokáig lesz a hangárban, a pilóták ugyanis újabb rekordra készülnek. A páros ugyanezzel a géppel újabb rekordkísérletre készül. Ugyanígy távrepülésben. Azzal a különbséggel, hogy a repüléshez most üzemanyagot, 7 és fél liter benzint is felhasználhatnak.  Ha minden jól megy, idén nyáron megkísérlik megdönteni az újabb világrekordot - értesült a dehir.hu.