Debrecen – Tudományos, gazdasági konferenciák, díjátadók, focitorna és egy gálakoncert teszi színessé a hatodik Egyetem Napja programkínálatát.

A Debreceni Egyetem célja, hogy az oktatás és a tudomány területén is vezető szerepet töltsön be az országban és a régióban egyaránt. Ezeket a törekvéseket az Egyetem Napja rendezvényein is megpróbálják érvényre juttatni, az iskola vendégül látja a partnereit, társintézményeit, így próbálja megerősíteni az együttműködést határon innen és azon túl.

A programsorozat története során első alkalommal adják a Díszünnepségen a Civis Honoris Causa kitüntetést, amit Habsburg György nagykövet vehet majd át, valamint a köztársasági gyűrűs doktoravatáson kapja meg oklevelét Kalmár József vegyész.

Az Egyetem Napja szakmai eseményei közül az egyik legjelentősebb az a tanácskozás lesz, ami a Magyar Rektori Konferencia Határon túli tagozatának május 12-i ünnepélyes megalakulását fogja előkészíteni. A Debreceni Egyetem évek óta rendszeresen meghívja a határon túli, magyar nyelven oktató intézményeket, s ennek is köszönhető, hogy a zárt ülést a cívisvárosban tartják meg.

Ezután „Magyar felsőoktatási innováció a Kárpát-medencében” címmel konferenciát rendeznek, amin többek között arról is szó lesz, hogyan lehetne a gyakorlatban hasznosítani a kutatási eredményeket, valamint keresik annak lehetőségét is, hogy egy olyan innovációs hálózatot hozzanak létre, amiben rögzíteni lehetne a kárpát-medencei tudományos eredményeket.

Az egész napos programsorozat „Az egyetemi tudás ipari hasznosításának megújításáról” szóló fórummal ér véget a főépületben.

Az Egyetem Napjához kapcsolódóan most először rendezik meg a Kárpát-medencei Kupa labdarúgótornát, amin összesen húsz csapat méri össze erejét, a győztes hazaviheti az egyetem vándorserlegét. Az ünnepélyes eredményhirdetést egy gálakoncerten  tartják a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A rendezvényekkel párhuzamosan a Debreceni Egyetem ad majd otthont a Határon túli Tudományos Diákköri Konferenciának, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége „Tavaszi szél” konferenciájának is, amelyre minden eddiginél többen, nyolcszázan jelezték részvételi szándékukat.

Az Egyetem Napját március 22-én, hatodik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem.