Négyezernél is több polgárőr vigyáz ránk Hajdú-Bihar megyében

2013 volt a legeredményesebb év a polgárőrség megalakulása óta – mondta Tóth Attila elnök a szervezet szombati közgyűlésén. Az önkéntesek tavaly 256 bűnügynél működtek közre, és 72 eltűnt személy megtalálásában segítettek. A megyében már több mint négyezer polgárőr teljesít szolgálatot.
 
Többek között pénzhamisítókat és fatolvajokat is fogtak tavyla a polgárőrök Hajdú-Biharban. Az önkéntesek sok esetben nagy segítséget jelentenek a katasztrófavédőknek is.

- A helyi polgárőrök rendelkeznek komoly helyismerettel, ismerik a terület elhelyezkedését, a lakosságot, és adott esetben egy tűzesethez való vonuláskor, a helyszín megközelítésekor komoly segítséget tudnak nyújtani – mondta el Kovács Ferenc, a HBM-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A megyei polgárőrszövetség közgyűlésén Tóth Attila elnök azt mondta: a tavalyi év volt a legeredményesebb a polgárőrség megalakulása óta. Az önkéntesek 307 ezer óra szolgálatot teljesítettek. Hajdú-Biharban már 81 egyesület működik.

- Átléptük a 4 ezer főt a polgárőrség létszámában, és az is tisztán látszik, hogy azok az egyesületek, ahol próbálkozásaink során mégsem tudtuk megalakítani az egyesületeket, ezek olyan pici települések, mint Told, ahol laknak 300-an, ott a mellette lévő település, Biharkeresztes fedi le ezeket a településeket – magyarázta Tóth Attila, a HBM-i Polgárőr Szövetség elnöke.

A polgárőrök azt szeretnék, ha minél több fiatal csatlakozna az egyesületekhez. Az éves közgyűlésen több száz önkéntes vett részt.