Nyárra az ország legnagyobb egyeteme lehet a debreceni

Szilvássy Zoltán debreceni rektor szerint nyáron egyesülhet a gyöngyösi főiskola és a Debreceni Egyetem.

Közös kezdeményezésre elindulhat a Debreceni Egyetem és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egyesítésének előkészítése – erről döntött januárban az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus. Februárban a rektor már arról tájékoztatta a szenátust, hogy megkezdődtek az egyeztetések a két intézmény vezetése között.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a DTV Esti Közelkép című műsorában azt mondta, három szereplője van az esetleges integrációnak: a főiskola, az egyetem és a fenntartó, azaz az állam.

„Most ott tartunk, hogy a gyöngyösi főiskola eljutott oda, hogy a jövője a Debreceni Egyetememmel rózsaszínebbnek, kiszámíthatóbbnak tűnik. Erről – úgy gondolom – a fenntartót is meg tudjuk győzni. Jelen pillanatban azonban a két intézmény szenátusi szinten az integrációról még nem döntött, csak arról született döntés, hogy mindkét intézmény szimpatikusnak találja ezt a közeledést. Most úgy néz ki, hogy ez nagyon gyorsan célegyenesbe fordul” – nyilatkozta a rektor.

Szilvássy Zoltán hozzátette, hogy erről a fenntartót is meg kell győzni. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolától ugyanis 50 kilométerre van a gödöllői Szent István Egyetem, s a két intézmény profilja hasonló. A debreceni rektor szerint Gödöllőn tarthatnak attól, hogy az oktatási piacon egy ilyen gigászi intézménnyel találnák magukat szemben. „Még az a kör is hátravan, hogy a gödöllői Szent István Egyetem ne legyen kárvallottja ennek a programnak, velük is érdemes érdekeket egyeztetni. Arról azonban, hogy gödöllői főiskolának és a Debreceni Egyetemnek miért lenne jó, arról a rektor asszonnyal elég nagy erővel tudunk meggyőzni bárkit” – hallhattuk a rektort.

Az esetleges integráció Szilvássy Zoltán tájékoztatása szerint törvénymódosítással is járna, hiszen a felsőoktatási törvényben a magyar felsőoktatási intézmények közül a gyöngyösi főiskolát ki kell húzni, s odacsatolni a Debreceni Egyetemhez. A rektor úgy véli, ez legkorábban nyáron történhet meg.

Kérdésre a rektor elmondta, a távolság nem akadály, hiszen volt már arra példa, hogy több mint száz kilométerre lévő tagintézménye volt az egyetemnek. „A Debreceni Egyetemhez tartozott egykoron a szarvasi felsőoktatási intézmény; nagyon jól működött. Ez az intézmény utána egyébként épp a gödöllői egyetemhez került” – magyarázta Szilvássy Zoltán. A rektor szerint a távolságnál fontosabb, hogy mit szeretnének véghez vinni az intézmények. Ők például áttekintették, hogy miben tudnának „minőségileg mást nyújtani: ilyen például a turizmus-vendéglátás, valamint a kertészeti termékekre épülő funkcionális élelmiszerek területe. Ez a két intézménynek beiskolázási szempontból válna előnyére, a magyar iparnak és mezőgazdaságnak pedig fejlődési szempontból. Ezek a fő argumentumok. A 160 kilométer az semmi” – hangoztatta a Debreceni Egyeteme első embere.

Gyöngyös Debrecentől 160 kilométerre, Heves megyében található. A felsőfokú képzés 1962-ben kezdődött el a városban a mezőgazdasági szakközépiskolában, mely akkortól Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum néven működött. A technikum megszüntetése után a budapesti Kertészeti Egyetem karaként működött pár évig az intézmény, majd 1976-tól a Gödöllői Agrártudományi Egyetem szervezetébe került. A fő profil azóta is az agrárium. A főiskola a ’90-es évek második felére nagyon megerősödött, elsősorban a távoktatásban értek el kiváló eredményeket, ami jelentős bevételt hozott. Akkoriban úgy tartották, hogy Gödöllő Gyöngyösből él. Épp ezért már az ezredforduló előtt felerősödtek az önállósági törekvések, melyek 2003-ban vezettek eredményre. Azóta önálló felsőoktatási intézmény a Károly Róbert Főiskola, mely időközben jelentős fejlesztéseket valósított meg. A főiskola több, mint egy oktatási intézmény; földterületei vannak, borászata és kertészete, emellett hozzájuk tartozik az Erdőtelki Arborétum is.

Az utóbbi években azonban megtorpant a fellendülés, a 2010-es tízezres hallgatói létszám 2012-re az ötödével csökkent, alig több mint nyolcezerre apadt. Ez a legfrissebb hivatalos adat, de a hírek szerint ez a csökkenés 2013-ban sem állt meg. Az első helyes jelentkezések száma például közel a felére csökkent a főiskolán a felvételi szezonban. Gyöngyösön minden bizonnyal ezt a folyamatot szeretnék megállítani, illetve megfordítani.

A Debreceni Egyetem egyébként az egyesüléssel az ország legnagyobb tanulói létszámú egyeteme lenne, hisz a jelenlegi 29 ezres létszám mellé kapna újabb több ezer diákot.