Összefogtak a bárándiak, és kitakarították a falut

Nem először szerveztek ilyen akciót a településen. Először 2011-ben rengeteg szemét gyűlt össze, azóta egyre kevesebb. Önkéntesből viszont mindig sok van, szombat délelőtt ötvenen szedték a hulladékot Bárándon.
 
Rövid polgármesteri eligazítással kezdődött a szombat délelőtti program Bárándon. Ahelyett, hogy a piacon, majd a konyhában serénykednének a helyi asszonyok, inkább összegyűltek, hogy ismét kitakarítsák falujukat. Azt mondják: egyre kevesebb a szemét, mert mindenki rájött, hogy a tisztaság jobb.

Több csoportot alakítottak, majd a szélrózsa minden irányába elindultak, hogy az útszéli szemetet, eldobált flakonokat és papírokat zsákba tegyék.

A polgármester azt mondta: 2011-ben először az országos „Te szedd!” akcióhoz csatlakoztak. Az olyan jól sikerült, hogy azóta minden évben egyszer vagy kétszer kitakarítják a falut. Bár kevesebben szemetelnek, de így is akad munka minden alkalommal.

- Volt egy illegális szeméttelepünk, amelyet ebben az évben sikerült rekultiválnunk, és az onnan felszabaduló, oda el nem helyezett szemetet sokan a településen belül helyezik most el – panaszolta Kovács Miklós polgármester.

A település a 42-es főút mellett fekszik, így a nagy átmenő forgalom szemetet is hagy maga után. Egy-egy alkalommal több mázsa hulladékot gyűjtenek össze a lelkes szemétszedők Bárándon.