Debrecen – A grafikus a színeket és az egyszerű vonalakat olyan őszinteséggel használja, hogy ezáltal valami nem evilágit képes létrehozni.

 Két vidék, Hajdúböszörmény és a Balaton a legkedvesebb Tarczy Péter számára. Előbbi azért, mert ott él és dolgozik, utóbbi pedig azért, mert beleszeretett. Imádja a képzőművészetet is, de nem csak gyűjti és ír róla, hanem ő maga is együtt él vele, alkot, megörökít. Ahogy a való életben a két vidék, úgy műveiben az érzések és a tanulságok között látható lényeges különbség.
Részlet Tarczy Péter alkotásából

Alakjai egyszerű vonalakból állnak, s egyszerre mesei világban éledő üzeneteket is formáznak. A kortárs hajdúböszörményi művész sajátos kézjegyét könnyű felismerni, az alkalmazott színvilág, a határozott, céltudatos vonalvezetés rögtön felnyitja a szemet. Szép kontraszt munkálkodik alkotásain, első pillantásra kellemes érzést keltenek az emberben a színes rajok, ám azokon elidőzve egy másik világ kapui is megnyílnak. Egy túlvilági valóság és az általunk ismert dimenzió különös keveréke látható a képekben, melyek üzennek, láttatnak, elgondolkodtatnak, mesélnek, közben könyörtelenül kritizálnak is.

Az olykor mesés hangulat mögött kíméletlen valóság bújik meg, az első találkozás után megjelenő nyomasztó miliő villámgyorsan tovaszáll, ha továbbfigyeljük a papírra vetett történéseket, olyan érzése támad az embernek, mintha egy újabb szintre érne el a mű és saját személyiségének értelmezésében.

Tarczy Péter Zsolt grafikus nemrég ünnepelte hatvankettedik születésnapját, a mostani kiállítás köszöntés is pályatársai, barátai és a közönség részéről, s egyfajta múltidéző nosztalgia, művészi visszatekintés. Az alkotó kiállítása március 18-án nyílik a Benedek Elek Könyvtárban, s április 12-ig látogatható.