A Demokratikus Koalíció (DK) hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a Berettyóújfalui Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségének egyik vezetője ellen. Egy nő azt állítja, megvonták tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, mert részt vett egy demonstráción. A megyei kormánymegbízott vizsgálatot rendelt el.

Gyurcsány Ferenc, a DK pártelnökének YouTube csatornájára csütörtökön került fel egy videó, amelyben egy berettyóújfalui kétgyermekes anya arról beszél, hogy megvonták tőle a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A 2006 óta munkanélküli nő elmondása szerint a hivatal ezt először arra hivatkozva tette, hogy elutasított egy takarítói állást, majd később azt mondták neki: gondolkozzon el, hol volt, mert “rosszkor, rossz helyen volt”.

A nő a DK elnökével folytatott beszélgetésében azt valószínűsíti, hogy az egész amiatt van, mert elment azon berettyóújfalui gazdák tüntetésére, akik nem nyertek földet. Beszámolója szerint a munkaügyi kirendeltség bocsánatkérő levelet kért tőle, amit ő megírt, s azt a választ kapta, hogy majd eljuttatják oda, ahová kell.

Varju László, a DK pártigazgatója szombaton az MTI-nek nyilatkozva megalázónak és felháborítónak nevezte, hogy a hivatal a tiltakozó demonstráción való részvétel miatti bocsánatkérő levél ellenében adná vissza a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Mint fogalmazott, látható, hogy “egy megfélemlített országban élünk”, ahol nemcsak az anyáknak, hanem a vállalkozásoknak, önkormányzatoknak is ugyanilyen a helyzetük.

A pártigazgató elmondta: hivatali visszaélés miatt feljelentést tesznek Szabó Erika, a Berettyóújfalui Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségének egyik vezetője ellen. Emellett arra várnak választ a kirendeltség-vezetőtől, hogy 2013-ban mennyi bocsánatkérő levelet kért kiszolgáltatott emberektől és kinek kellett ezeket továbbítania.

Varju László jelezte: szerdán felkeresi hivatalában Szabó Erikát, akit arra kért: várja meg és “addig ne mondjon le”. Kitért arra is, hogy a videón szereplő nő helyzete időközben megoldódott.

A Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert egy szombati sajtótájékoztatón kérdésre azt mondta, a hatóságok nyilván megvizsgálják majd az ügyet. Zsigó Róbert ugyanakkor tragikusnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc a saját kampányára használja a videóban szereplő nőt.

Szombat délután Rácz Róbert kormánymegbízott a Berettyóújfalui Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségével kapcsolatban megjelent állítások azonnali kivizsgálását rendelte el.