A legjobb debreceni diákok mutatták be tudásukat

Kazinczy szellemében versengtek a felsős diákok a cívisvárosban. Tizennyolc iskola küldte el tanulóit.

A Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny városi és városkörnyéki fordulóját február 10-én rendezték meg a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában, amelyen tizennyolc iskolából harminc diák mérette meg magát. A verseny évtizedek óta az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását szolgálja.

A megmérettetést az 5-6. (11-12 éves korcsoport) és a 7-8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulók számára külön bonyolították le. A résztvevőknek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar 20-21. századi, közlő prózai stílusban megírt mű lehetett, amely nem tartalmazott párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert szavakat.

A zsűri elnöke Csikos Sándor színész-rendező volt, rajta kívül Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium művészeti vezetője és Vadon Lajosné szaktanácsadó, a Dózsa György Általános Iskola magyartanára döntött a helyezésekről. A döntnökök elsősorban a szövegértést, a szöveghűséget, a hangvételt, a hangképzést, a hangsúlyozást és a természetes beszédet figyelték.

Az 5-6. osztályosok között Kiss Bolgárka, a  Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának hatodikosa nyert, felkészítő tanára Nagy Mariann volt. A második helyezett Sándor László, a  Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának hatodikos tanulója lett, akinek felkészítését Sándor Zsuzsanna vállalta. A harmadik helyen Szilágyi Ákos (Vénkerti Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Óvoda 6. o., felkészítő tanára Orosz Angéla) végzett, az ötödik Molnár Nikolett (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI 6. o., felkészítő tanára Újné Pethő Andrea), a hatodik Varga Gréta (Debreceni Karácsony Sándor Általános Iskola 6.o., felkészítő tanára Tömösvári Magdolna) lett.

A 7-8. osztályosoknál a győztes Sinkó Zénó, a Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI nyolcadikosa lett, ő képviseli majd Debrecent Kisújszálláson, az áprilisi regionális döntőn, az ő felkészítő tanára Deczki Klára volt. A második Sal Boglárka lett, aki a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola 7. osztályos tanulója, őt Szalinszkyné Stief Klára készítette fel a versenyre. A harmadik helyre Oláh Dánielt (Debreceni Ady Endre Gimnázium 8. o., felkészítő tanára Pető Csabáné) taksálta a zsűri. A negyedik helyen Szilágyi Borbála végzett, aki a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának 8. osztályában tanul, felkészítő tanára pedig Sápiné Bényei Rita volt. Az ötödik helyezést Berei Máté ( Ibolya Utcai Általános Iskola 7. o., felkészítő tanára Dr. Kathyné Csikos Erzsébet) érdemelte ki, míg a hatodik helyen Papp Linett (Petőfi Sándor Általános Iskola 8. o., felkészítő tanára Vadász Katalin) végzett.

Hirdetés