Kedden este hattól hazai jégen, pénteken (s ha kell, szombaton) Brassóban harcolnak a Mol Liga legjobb négy csapata közé jutásért.

Debreceni HK újoncként jutott be a MOL Liga rájátszásába, miután az alapszakaszban 16 győzelemmel, 3 szétlövéses sikerel, négy hasonló vereséggel, és 19 “normál” vesztes meccsel a nemzetközi mezőny tabellájának ötödik helyén zárt, megelőzve a 13-szoros magyar bajnok Újpestet és a 25 címével rekordbajnoknak számító Ferencvárost is.

A liga egyéni pontlistáján (a gólok és a gólpasszok összesítésben) az első tízben ugyan nincsen debreceni hokis, ám Danyil Kaszkov a 12. helyen áll közvetlenül a magyar válogatott Tyler Metcalfe előtt. A 14. helyen a DHK-s  Berta Ákos, a 21. pozícióban pedig a 227-szeres magyar válogatott, szintén debreceni Ladányi Balázs található. A kapusoknál a debreceni ketrec őre, Száva Borogyin a harmadik a védési hatékonyságot nézve.

A debreceni orosz légió jól beilleszkedett a hazai hokisok táborába – vagy akár fordítva is mondhatjuk: a magyarok megfelelő egységet képeznek a vendégjátékosokkal. Száva Borogyin, Artur Gart, Artur Gyemensin, Andrej Jemeljanov, Danyil Kaszkov, Artur Kuriljuk, Valerij Szadikov, Vitalij Szicsov, Alekszej Voronov mellett a kapocs a hazánkban felcseperedett Vaszjunyin Artyom (akinek édesapja annak idején, bő negyedszázaddal ezelőtt hazai hokitörténelmet írt a Jászberényi Lehel együttesével).

A Mol Liga debreceni orosz tagozatos hokiosztálya Jevgenyij Muhin és Igor Razov “tanár urak” vezetésével a héten a nyár óta tartó sorozat legnehezebb vizsgája előtt áll, hiszen a további előrelépés a Corona Brasov elleni(két nyertes meccsig tartó) párviadalon tisztázódik. Kedden este hattótl a Debrecen Jégcsarnokban, pénteken Brassóban csap össze a két társulat, s ha szükség lesz harmadik mérkőzésre, akkor szombaton a romániai városban kell helyt állni.

Az alapszakaszban hatszor mérte össze tudását a két együttes, s az egyetlen nagy arányú brassói hazai győzelmet leszámítva mindegyik találkozó egygólos különbséggel zárult. Debrecenben egyszer nyer a DHK (4-3, szétlövéssel), kétszer a vendégek diadalmaskodtak (4-5, 1-2). A romániai csarnokban szintén egy 4-3-as szétlövéses siker a debreceni bravúr, s ehhez jött egy 1-2, meg  novemberi 1-7. A DHK szempontjából tehát: 2 győzelem és négy vereség.

Nem lesz egyszerű tehát a svéd edző dirigálta, finn, szlovák, cseh és orosz légiósokkal kombinált, a fehérvári Ebel-csapat egykori erősségének számító Mihály Árpád vezérletével csatába induló csíki magyar legények elleni párharc.

Jégkorong Mol Liga
Az alapszakasz végredménye:
1. Miskolci Jegesmedvék        89 pont
2. Dab.Docler                          85
3. HC Nové Zámky                  76
4. Corona Brasov                     71
5. Debrecen                             55
6. UTE                                     48
7. FTC                                     43
8. HSC Csíkszereda                25

A Miskolc és a Dunaújváros automatikusan bejutott az elődöntőbe, a fennmaradó két pozícióért a címvédő szlovákiai Nové Zámky (Érsekújvár) és az Újpest, illetve a DHK és a Brassó csatázik.