Újabb hiba: megint nem lesz fűtés több száz debreceni lakásban

A távhővezeték múlt heti javításánál újabb hibát találtak, így megint fűtés és melegvíz nélkül maradnak egy napra a lakók.

Amint arról a Dehiren olvashattak, múlt hét csütörtökön a reggeli óráktól délután ötig nem volt sem fűtés, sem melegvíz 524 társasházi lakásban a Tócóvölgyben. Kilyukadt ugyanis egy 200 milliméter átmérőjű elosztóvezeték. Ezt akkor kijavították, azóta újra van távhőszolgáltatás a lakásokban.

Csakhogy a javítási munkák során a szakemberek észlelték, hogy a megjavított csővezeték mellett egy korábbi hegesztésnél egy másik cső is szivárog.

Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója kérdésünkre elmondta, az újabb javítást is elő kellett készíteni, be kellett oda szabni egy idomot, illetve szükséges volt kibélelni a meghibásodott csővezetéket. Épp ezért nem egy lépésben, nem egyszerre végezték el a két javítást, az ugyanis nagyon megnövelte volna a fűtésszünet idejét.

A munkákat most csütörtökre, 12-ére időzítették. A lakókat is kiértesítették, hogy reggel kilenctől délután négyig nem lesz fűtés és melegvíz. Ám mint a szolgáltatási igazgató megjegyezte, bíznak benne, hogy hamarabb végeznek és már kora délután visszaállíthatják a szolgáltatást.

A korlátozás a Derék utca 163-as és 239-as szám közötti, illetve a Sárvári Pál utca 4. és 12. közötti lakásokban élőket érinti.

Kovács Zsolt pénteken a Debrecen Televízió Esti Közelkép című adásában arról beszélt, hogy ugyan a a szakemberek rendszeresen ellenőrzik a 83 kilométernyi debreceni távhőhálózatot, évente körülbelül 10-15 meghibásodás fordul elő.

Van olyan szakasz Debrecenben, ami már több mint 40 éve épült. A Hőszolgáltatónál úgy döntöttek, hogy korszerűsítik a hálózatot. 2016-tól felszámolják a nagy lakótelepek kritikus gócpontjait, illetve két ütemben, 2016 és 2017 nyarán felújítják két nagy gerincvezeték föld alatt futó szakaszait is.

- 2016-tól elkezdjük a nyugati gerincvezetékünk kezdeti szakaszának cseréjét. Ez a Déli soron, illetve az István út végén üzemelő távhővezetékünket érinti. Ezt követően pedig a keleti gerincvezetékünkkel folytatjuk a MÁV pályaudvartól egészen a Szent Anna utcáig – mondta el Kovács Zsolt.

A hálózat felújítását részben pályázati forrásból finanszíroznák. A szakemberek szerint az energiahatékonyság növelését szolgáló beruházás költsége 100 millió forintos nagyságrendű.

Hirdetés