Breaking hajdúszoboszlói turizmus

Kovács Balázs a Magyar Turizmus Zrt. Osztrák Külképviselet vezetője, március elején Hajdúszoboszlóra látogatott, hogy a vendégtartóknak beszámoljon az Ausztriában rejlő turisztikai potenciálról. 


Mint elmondta: "Ausztria a második legnagyobb ország a üdülésre vállalkozó lakosság számarányát tekintve, míg a lakosság számarányát tekintve az első. 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az osztrák vendégek, ha minőségi szolgáltatást kapnak, rengeteget költenek. 

Számokban mérve az osztrákok, évente 800 000 vendégéjszakát töltenek el Magyarországon, ami éves viszonylatban 120 milliárd forintot hoz a költségvetésnek. Kedvelt helyük a minőségi szolgáltatásokat nyújtó Balatoni térségtől, egészen a termálfürdőkig terjed. 

Mivel az osztrákok a 13. havi fizetésüket júniusban kapják és augusztusban költik el, így potenciális lehetőség kínálkozik arra, hogy immáron sok év után, Hajdúszoboszló is bekerüljön az osztrák turisták kedvelt helyének vérkeringésében. 

Kovács szerint fontos tényező lenne, a Debrecen-Bécs közötti vasúti közlekedés beindítása. 

Szerkesztőségünk azzal a kérdéssel kereste a MÁV Start Zrt-t, hogy van-e lehetőség egy Hajdúszoboszló-Bécs útvonalon történő járat indításának. 

A MÁV Strat Zrt. levelünkre a válaszolva megírta, hogy naponta 20 járat is közlekedik a Hajdúszoboszló-Bécs útvonalon. Ebből 10 egyszeri átszállást kínál, az átszállásnál német és angol nyelvű tájékoztató rendszerrel.

Ezt követően megkerestük a Magyar Turizmus Zrt-t, azzal kapcsolatosan, hogy egy mai európai turista számára mit jelent a minőségi szolgáltatás. Azt ígérték, hogy ez ügyben tájékoztató levelet fognak küldeni szerkesztőségünknek. 

Koródi Márta turizmuselemző szerint a kvantitatív módszerekből is kitűnik, hogy a hajdúszoboszlói turisták jelentős százalékát a Közép-Kelet Európai turisták szegényebb rétegei adják, aminek nem feltétlen a vendégtartók, sokkal inkább fürdőt üzemeltetők, rossz irányultságú fejlesztési elképzelési a felelősek. 

Véleményünk szerint: haladni kell a korral. Ne a fürdő körül ízlésesen kialakított vendéglátó egységek megszüntetése legyen az elsődleges cél, hanem a sok kínai bóvlit áruló, egymásra dobált bezár negyed felszámolása. Ne az 50 évvel ezelőtti szocialista slágerekkel zaklassák az idelátogató közönségek, hanem cseréljék le a repertoárt valami újabbra. De még folytathatnánk a sort. 

Különben olyan Fellinije lesz az egész Hajdúszoboszlónak, mintha a vendég Castro Kubájának valamelyik üdülőtelepén, a dzsangát szívó gerillaharcosok árnyékában várná a termálvíz gyógytó hatását, miközben benne él egy rossz korszellem félsze. 

Az osztrákok ma már több alkalommal mennek, rövidebb ideig tartó szabadságra. A nyári és a téli fő szabadság 10-10 nap, a többiek rövidebbek, általában 4-5 nap. 

Reméljük, hogy cikk megértőkre talál, akik fel tudják dolgozni az eddig olvasottakat, és megteszik a szükséges lépéseket a jobbulás irányában, mindannyiunk érdekében, mert csak együtt működünk.

Kiss Szabolcs, Bencze Attila - Pólus Média
Hirdetés