Meleg-aszfaltot kapnak a megye útjai

Elkezdődtek a megye és a városi fenntartású utakon a tavaszi kátyúzások. Most már tartósabb aszfaltot kap a felület - írja a dehir.hu.


Februárban még az úgynevezett hidegkátyúzással javították ki a balesetveszélyes útszakaszokat Debrecenben, december közepétől március végéig ugyanis állnak az aszfaltkeverő telepek. A hideg kátyúzás azonban kevésbé tartós.

Két hete elkezdték az önkormányzati utakon a kátyúk strapabíróbb, úgynevezett melegaszfaltozását. Debrecenben egész évben 150 millió forintot fordítanak kátyúzásra, nyáron pedig plusz 50 millió forint jut majd a nagyobb felületű útjavításokra is.

- A város területén jelenleg három brigád végez útjavítási munkálatokat, elsősorban gyűjtőutakon, tömegközlekedési utakon kezdünk, utána lakóutakra is be fogunk menni – mondta Haász Ferenc városüzemeltetési osztályvezető.

A tapasztalatok szerint az enyhe tél miatt jóval kevesebb kátyú keletkezett a város útjain, az autósok tapasztalata szerint is jobb most az utak állapota, látszik, hogy dolgoznak is rajta a munkások.

- Szerintem most már jobb az út minősége, mint régebben volt. Egyre többet látom, hogy kinn dolgoznak, én inkább a főutakon járok, azokról el lehet mondani, hogy jó állapotban vannak – hallhattuk Bányi Pétert.

Hajdú-Biharban csaknem 1500 kilométer út tartozik a megyei közútkezelő ellenőrzése alá. A Debrecenen átvezető útszakaszok közül most a Szoboszlói úton dolgoztak. Mivel idén kevesebb a kátyú, azokat a szakaszokat is javítják, ahol az út elöregedése miatt keletkeztek hibák.

- Az aszfaltkeverő telepek beindulásával együtt mi is átálltunk a melegaszfalt bedolgozására. Hajdú-Bihar megye teljes úthálózatán végzünk javítási munkálatokat. Ebben az évben 7800 tonna aszfaltot fogunk bedolgozni, 300 millió forint értékben – nyilatkozta Szoták Zoltán, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója.

Hajdú-Biharban tíz útellenőr járja folyamatosan a megyei szakaszokat, hogy ahol hiba van, ott azonnal kijavítsák azokat. Az utak jó állapotát az is jellemzi, hogy az országban Hajdú-Biharban nyújtott be a legkevesebb autós kárigényt a kátyúk miatt.

Forrás: dehir.hu
Hirdetés