Mérnöki pályára csábítják a fiatal lányokat

Közelebb hoznák a nőkhöz a mérnöki és az informatikai pályát. Debrecenben is készül programokkal a National Instruments.


Ezúttal is megrendezi a Lányok napja elnevezésű szakmai eseményt a National Instruments Debrecenben. A kezdeményezés célja, hogy az ötlethez önkéntesen csatlakozó vállalatok, oktatási és kutatóintézetek segítségével új megvilágításba helyezzék a lányok számára az infokummunikációs és technológiai ágazatokat.

Magyarországon ebben az évben, április 23-án rendezik meg negyedik alkalommal a Lányok napját, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy minél több nő vállaljon munkát az ágazatban. A kedden megtartott beharangozón egyebek mellett az is elhangzott, hogy a kezdeményezés karrierlehetőséget kínál a lányoknak, szerepvállalásuk pedig megoldást jelenthet a mérnöki- és informatikai szaktudást alkalmazó iparágak munkaerő-utánpótlására is.

Debrecenben a National Instruments az egyik zászlós hajója a kezdeményezésnek, hiszen a vállalat fontosnak tartja, hogy minél több nőt alkalmazzon, jelenleg a cégnél dolgozók mintegy 34 százaléka hölgy, s a menedzsment 31 százalékát is ők adják. A vállalat azért csatlakozott 2013-ban a Lányok napja kezdeményezéshez, mert a tapasztalatok szerint aránytalanul kevés fiatal lány választja a mérnöki és tudományos életpályát.

- Nem szeretünk különbséget tenni a munkavállalók között, így a nemek között megkülönböztetés sem fordulhat elő nálunk. Természetes dolog, hogy segítjük a programot, hiszen még nálunk is kevés a pályán dolgozó nő. Az lenne az ideális, ha a lányok is azonos mértékben vállalnának szerepet az ágazatban, hiszen Magyarországon is mérnökhiányban szenved a gazdaság. A rendezvényre középiskolás lányokat várunk – mondta Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

Az idei eseményen két helyszínen, a debreceni leányvállalat és a budapesti központ virtuális összekapcsolásával mintegy kétszáz érdeklődő részvételére számítanak. A jelentkezők betekintést kaphatnak a multinacionális cég mindennapjaiba.

A beharangozó részt vett Széles Diána alpolgármester is, aki szerint nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, ami a nők karrierépítését szolgálja.

- Első női alpolgármesterként kötelességemnek tartom, hogy támogassam azokat a pályaorientációs kezdeményezéseket, amik a nőknek, a nőkért  kerülnek előtérbe. Fontos, hogy a fiatalok első körös információkat kapjanak arról, hogy hol dolgozhatnak majd. A mostani kezdeményezésnek azért van különösen nagy jelentősége, mert az adott szakterületen dolgozó szakemberektől szerezhetnek ismereteket a lányok, beszélgethetnek velük, s ez az életüket, a pályájukat is befolyásolhatja. A lányok számára is komoly lehetőségek nyílhatnak meg abban a szakmában, ami eddig inkább férfiak terepe volt – nyilatkozta Széles Diána.

Április 23-án reggel a lányok sikeres női vezetőkkel találkozhatnak, Debrecenben gyárlátogatással egybekötött játékos vetélkedőn vehetnek részt, emellett a vállalat tapasztalt női munkatársaitól vezetőitől hasznos tanácsokat kaphatnak majd arról, hogyan lehetnek nőként sikeresek a mérnöki és az informatikai területeken. A nap végén összekapcsolják a két helyszínt a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumával, a svájci CERN Nagy Hadronütköztetőjével.
Hirdetés