Mi lesz a debreceni Baumaxal

A Baumax januárban azt a döntést hozta, hogy kivonul Magyarországról, mindezt a nehéz gazdasági körülményekkel indokolták. A vállalat teljes figyelmével az ausztriai, cseh és szlovák piacra kíván koncentrálni és ezeket az országokat az új értékesítési koncepcióra állítja át.


Hosszú hetekbe tellett, mire az egykori, debreceni Baumax áruház is bezárta a kapuit. A dolgozók körében még mindig nagy a bizonytalanság a jövővel kapcsolatban, mintegy hetven ember vesztette el az áruház bezárása miatt a munkáját.  A volt Baumax áruház új tulajdonosa az osztrák székhelyű XXX Lutz osztrák csoport lett, mely elsősorban lakberendezéssel és bútorok értékesítésével foglalkozik.

Megkerestük a cégcsoport magyarországi leányvállalatának, az MMXH Lakberendezési Kft-nek az ügyvezetőjét, arra voltunk kíváncsiak, milyen fejlemények vannak a debreceni áruház hasznosításával és a munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban. Simonyi András utóbbi kérdésre még nem tudott konkrétumokkal szolgálni, mint mondta, még jó néhány hónapba beletelhet, mire az ezzel kapcsolatos döntések megszületnek, ennél hamarabb eldőlhet viszont az, hogy mi lesz a Balmazújvárosi úti volt Baumax-áruház sorsa.

Simonyi András érdeklődésünkre elmondta, a cégcsoport konkrét elképzelései között szerepel, hogy az egykori Baumax-egység közelében, a Balmazújvárosi út túloldalán, a körforgalomhoz közel eső üres területen egy új áruházat építenek fel, amire már meg is kapták az építési engedélyt. Ennek megfelelően 2017-ig meg kellene építeni a több ezer négyzetméteres létesítményt. Az ügyvezető elmondta, ez az áruház minden bizonnyal lakberendezési tárgyakat, bútorokat fog árulni, s vélhetően másfél-két hónap múlva akár az építési munkák is elkezdődhetnek. Hozzátette, az új áruház megépítését már akkor elhatározta a cégcsoport, amikor a Baumax még nem jelentette be azt, hogy kivonul Magyarországról.

- Cégünk abban a kellemes helyzetben van, hogy a Baumax-áruház hasznosítása mellett abban is kell gondolkodnunk, milyen módon üzemeltessük azt a közeljövőben szintén megépítendő áruházat, melyre érvényes építési engedélyünk van a városban.  Mivel a két ingatlan egymás közelében található így egy, a szokásosnál is alaposabb előkészítő, elemző munkára van szükségünk ahhoz, hogy megalapozott döntésünket meghozzuk. Az új áruházzal kapcsolatban egyébként többfajta értékesítési vonal is létezik, így lehet belőle Mömax, Möbelix, vagy Lutz áruház is – nyilatkozta Simonyi András.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy ha az új áruház bútorboltként fog működni, akkor nagy valószínűség szerint az egykori Baumax-létesítmény más profilt kap, szerinte ugyanis nem lenne értelme egymás szomszédságában két nagyon hasonló termékkörű áruházat működtetni. Ebben az esetben ugyanis úgy kellene alakítani a két egység kínálatát, úgy kellene megszólítani a vevőkört, hogy a két áruház esetében ne legyen nagy az átfedés.

Ezzel kapcsolatban az ügyvezető hozzátette, valószínűbbnek tűnik az a verzió, miszerint az egykori Baumax-áruházzal kapcsolatban hosszú távú bérleti szerződést kötnek egy másik, feltehetően eltérő profilú vállalattal. Azt csak mi tesszük hozzá, hogy ez akár egy szintén barkácseszközökkel foglalkozó cég is lehet. Talán az sem véletlen, hogy a debreceni áruház bezárásával párhuzamosan több ilyen nagyvállalat képviselője is megjelent a létesítményben, információink szerint a német OBI is érdeklődött akkor az áruház hasznosítása iránt.

Simonyi András hangsúlyozta, korai lenne még bármit is kijelenteni, tekintettel arra, hogy az egykori debreceni Baumax-áruház átvétele még csak ezen a héten történt meg, az új tulajdonos még csak most kapta meg a kulcsokat. Az ügyvezető szerint viszont az biztos, hogy nem fogják eladni a létesítményt, így inkább a bérbeadás tűnik valószínűbbnek.

Simonyi András közölte, a hasznosítással kapcsolatban jelenleg alapos elemzéseket végez a cégcsoport, s várhatóan két hónap múlva derülhet ki, mi lesz a volt Baumax-áruház sorsa.

Forrás: dehir.hu
Hirdetés