Optikai illúziók Debrecenben

A látás, az érzéki csalódások, és a 3D csodálatos világába is bepillantást nyerhetünk az interaktív kiállítás segítségével.


Azt tartjuk igaznak, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, néha cserbenhagyhat a legélesebb szempár is… Vagy csak az agyunk űz tréfát velünk? Ízelítőt kínálunk a káprázatok, tévedések és megtévesztések lebilincselő világából. Káprázik a szem és megtorpan az agy!

A látás – Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. Bár a szem fogadja az ingert, a munka oroszlánrészét az agy végzi. 

Mimikri – Az álcázás mestereit sokszor nem könnyű észrevenni, de mi bemutatunk közülük néhányat. Az állatok és növények  között vannak olyan „trükkmesterek”, akik párt keresnek így, mások prédára lesnek vagy éppen a ragadozókat ijesztik el.

Művészet és illúzió – A képzőművészet évezredek óta él az illúziók játékával. Elsőként a művészek kísérleteztek a káprázat erejével, a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő alkotásokkal. 

Érzékcsalódások a mindennapokban – Lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk. A természeti jelenségek, a divat, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb illúzióval csapja be látásunkat.

A 3D története – Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehet térbeli képeket készíteni. Ennek az útnak néhány fontos állomását mutatjuk be, a sztereoszkóptól a hologramig.

Helyszín: Bényi Árpád-terem, Kölcsey Központ
Időpont: 2015. április 30. - 2015. május 24.