Szilágyi Gábor elutasítja a földmutyit

Több tízezernyi éhező hortobágyi állatról szóltak mostanában a (rém)hírek. A nemzeti park igazgatója mindent cáfol.


Negyvenezer juh és ötezer szarvasmarha számára nem jutott legelő. Erre panaszkodik több gazda a Hortobágyon, akik nem nyertek a nemzeti park új földhaszonbérleti pályázatán. Egyesek „földmutyit” emlegetnek. Az üggyel kapcsolatos kérdésekre Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója válaszolt a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában.

- Ebben a pályázati eljárásban „fekete-fehér” dolgok vannak, pontozás útján születtek meg azok az eredmények, amik egyesek számára sérelmesek – mondta el Szilágyi Gábor. – A panaszosok között vannak olyanok is, akik károsultnak, kisemmizett gazdának nevezik magukat, noha nem béreltek korábban az igazgatóságtól földet és vannak olyanok, akik nem is pályáztak – mutatott rá Szilágyi Gábor.

Az igazgató elmondta: csaknem négyszeres túljelentkezés volt a nemzeti park igazgatósága által meghirdetett, három megyében lévő, csaknem 66 ezer hektárnyi területére. Így aztán háromszor annyi vesztes van, mint ahány nyertes.

- Ezek közül néhányan úgy érzik, őket kisemmizték – folytatta az igazgató. – De a negyvenezer jószág erős túlzás. Azoknál, akik mostanában a sajtón keresztül mostanában tiltakoznak, az összes az állatlétszám öt százaléka van.

Szilágyi Gábor hozzátette: a 66 ezer hektárra 763 szerződést kötöttek, a partnereknek több mint 80 százaléka magánszemély. Körülbelül fél tucat elégedetlenkedőről tudnak eddig. Az egyik gyakran hangoztatott vád úgy szól: olyanok is kaptak földet, akiknek állatuk sincs.

- Nem volt szempont, ki bérelt korábban földet és nem volt előírás a meglévő állatállomány sem, egyenlő eséllyel indult mindenki – hangsúlyozta az igazgató. – Mert ha másképpen van, elvettük volna a lehetőséget azoktól a fiataloktól, akik be szeretnék indítani a gazdaságukat. De olyan eset is van, hogy egy magát kisemmizettnek tartó gazda korábban bérelt földjét egy olyan falujabeli kapta, akinek 250 birkája van.

Szilágyi Gábor rámutatott: az ellenőrzések májusban indulnak, meg fogják nézni, hogy az állatok ott vannak-e. Ha nem, megteszik a szükséges jogi lépéseket. Lezajlott már időközben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata is a szerződésekkel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban az igazgató megjegyezte: nem csak a KEHI vizsgálódott, hiszen „bennünket minden lehetséges helyen feljelentettek”. A megyei főügyészség is vizsgálta 19 birtoktest esetében a szerződések jogszerűségét.

- Eddig tizenhétről kaptunk visszajelzést és szankciókat eredményező kifogás nem merült fel. Ugyancsak nem találtak büntetőfeljelentésre okot adó dolgokat a KEHI ellenőrei sem – jelentette ki Szilágyi Gábor. – Tehát a „földmutyi” vádjával semmiképpen nem lehet bennünket illetni. A KEHI 14 esetben talált olyan szabálytalanságot, amit a pályázók követtek el, hamis nyilatkozatot csatoltak be az anyagukhoz. Mi – miután nem vagyunk nyomozóhatóság – ezeket elfogadtuk, nem ellenőriztük például, hogy valakinek a fénymásolatban beadott lakcímkártyája azt a helyet tartalmazza-e, ahol valóban lakik. A KEHI ezeket a szabálytalanságokat öt hónapig tartó vizsgálat után feltárta, mi pedig ezeket a szerződéseket a napokban megszüntettük.

Az ügyeknek lesz még folytatásuk, hiszen bírósághoz fordulhatnak a vesztesek és azok is fellebbezhetnek, akiknek felmondták a szerződésüket, és bírósághoz fordulhat egyes esetekben a HNP is. Sőt az igazgatóság keresi az átmeneti megoldásokat azok számára, akiknek vannak állataik, de ezúttal nem nyertek el földterületet.

(A teljes beszélgetés a videó első részében tekinthető meg.)
Hirdetés