Több mint tizennégyezren jelentkeztek idén a Debreceni Egyetemre

Az elsőhelyes jelentkezések alapján az ország legnépszerűbb vidéki egyeteme a debreceni.


A Fazekas Mihály Gimnázium egyik végzős osztályába járó diákok nagy része tovább szeretne tanulni. Szabó Máté gyerekkora óta orvosi pályára készül. A Debreceni Egyetem  Orvostudományi Karára jelentkezett.

- Az első szempont az volt, hogy nagyon erős és jó a képzés az egyetemen, legalábbis ezt hallottam, és az ott tanuló ismerőseim is ezt mondták. Nem utolsó szempont az sem, hogy az itt megszerezhető diploma piacképes, könnyű vele elhelyezkedni – hallhattuk Szabó Mátét.

A fiú egyike annak a több mint 14 ezer diáknak, aki a Debreceni Egyetemre  jelentkezett. Ezzel az intézmény a harmadik az országban. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek, valamivel több mint 22 ezren. A sorban a Szegedi Tudományegyetem következik, mintegy 15 ezer jelentkezéssel. Első helyen csaknem nyolcezren jelölték meg a Debreceni Egyetemet. Ezzel a második az ELTE mögött.

- Az első helyes jelentkezések alapján a vidéki egyetemek közül az első, országosan pedig az ELTE-t követően a második. Jelentős elmozdulás a jelentkezési adatokban nem történt – nyilatkozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Általános orvos, gépészmérnöki, óvodapedagógus, pszichológia és a jogász – az adatok alapján ezek a legnépszerűbb szakok a Debreceni Egyetemen, de egyre többen mennének tanárszakokra is. Egy év alatt 22 százalékos az előrelépés. A természettudományi kar tanárképzési szakjait is egyre többen választják.

- A korábbi években sajnos többször előfordult, hogy fizika tanárnak, kémia tanárnak senki nem akart jönni. Most úgy tűnik, megváltozik ez a tendencia, kezd vonzóbbá válni a természettudományi tanárképzés is. A slágerszak a természettudományi karon a matematika-fizika tanárszak – tájékoztatott Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója.

Több új szak is indul az egyetemen. A többi között társadalmi tanulmányok alap, vegyészmérnök mester, erkölcstan- és etikatanár valamint közösségi művelődéstanár szakokra is lehet jelentkezni ebben az évben. A ponthatárokat várhatóan július 23-án hozzák nyilvánosságra.

Forrás: dehir.hu
Hirdetés