Városi séták Debrecen egykori zsidó-negyedében

Időpont: 2015. április 16. csütörtök, délután 5 óra
Indulás a Kápolnási utcai zsinagóga elől (Debrecen, Kápolnási u. 1.)


A Vadász Endre életművét bemutató emlékkiállítás számos kísérőprogramjának egyike a Debreceni Zsidó Hitközség és a Déri Múzeum által közösen szervezett "Városi séták" sorozat. Ez alkalommal Debrecen két megmaradt zsinagógáját tekinthetjük meg a DZSH alelnöke, dr. Feuermann László vezetésével.

Az 1910-ben épült Kápolnási utcai zsinagóga tavaly felújított épülete mellett a napokban megújult ortodox zsinagógát, annak imaházát és mikvéjét is láthatjuk a Debreceni Zsidó Hitközség munkatársának segítségével.

Az ortodox közösség zsinagógája 1894-ben épült a Pásti utcában, a történeti városközpont közvetlen közelében. Tervezője Berger Jenő debreceni építész volt. Főhomlokzatának karakterisztikus elemei az oszlopokkal alátámasztott bejárati építmények. A homlokzatok stílusa késő-eklektikus, főként a román-kori építészet elemeit alkalmazva. 2000-ben a tetőt és a külső homlokzatot újították fel. A belső rekonstrukció – egy pályázatnak köszönhetően, a napokban fejeződött be. A megszépült zsinagógát a közösség vallási és kulturális célra egyaránt használni fogja.

A programon a részvétel díjmentes!

A Vadász Endre emlékkiállítás 2015. május 31-ig tekinthető meg a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ földszinti kiállítótermében. (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)
Hirdetés