Versben utazik a város

A gyermekvers, a megzenésített költemény és a stand-up kerül a fókuszba. A verses napok üzenete, hogy a költészet megszerethető, ha jól "kínálják".


A szerdán kezdődő s április 13-ig tartó XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál a város kiemelt kulturális eseménye.

Az esemény idei díszvendége Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő. A kortárs irodalom kiválóságával Szirák Péter irodalomtörténész, a fesztivál kurátora beszélget csütörtökön este hattól a Kölcsey Központban.

A számos újdonságot tartalmazó rendezvénysorozat több kulturális intézmény példaértékű összefogásának köszönhetően valósul meg. A fesztivál programjaival azt szeretné elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, kedves költőinket felidézni.

A Költészeti Fesztivál április 8-án (szerdán) délelőtt kezdődik Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar gyermekműsorával, amely azt üzeni, hogy bízzunk a gyermekeinkben, hiszen ők ösztönösen érzik, tudják, mi a jó költészet.

A zene- és költészetkedvelő gimnazistákat és egyetemistákat szólítja meg a Kölcsey Központban április 8-án este 19 órakor a Rájátszás – Ez másik ruhatár című produkció. A magyar irodalmi és zenei élet elismert és népszerű szereplőinek együttműködéséből létrejött program során a magyar pop-rock színtér legismertebb alakjai és kortárs költők játsszák el egymás műveit.

A XIII. Költészeti Fesztivál ünnepélyes megnyitójára is itt kerül sor. A több napos rendezvénysorozatot a város alpolgármestere, Komolay Szabolcs köszönti.

Újdonság, hogy április 8-án (szerdán) az 1-es villamos útvonalán útnak indul a “Versben utazunk” elnevezésű menetrend szerinti járata, ahol az utasokat versek és költészetnapi programajánlatok fogadják.

A Költészeti Fesztivál több más izgalmas rendezvényt ígér még. Az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára egyaránt izgalmas lesz április 10-én Jordán Tamás József Attila-estje, mely rendhagyó módon köszönti a költészet ünnepét: dacos dühvel illeszti össze a költészetet és a dumaszínházat. Azt üzeni, hogy a hétköznapi történetek is átfordulnak költészetbe.

XIII. DEBRECENI KÖLTÉSZETI FESZTIVÁL KÖZPONTI PROGRAMJAI

2015. április 8. (szerda) 10 óra, Kölcsey Központ, Bálterem
AKINEK A LÁBA, A FOGA MEG A KEDVE Varró Dániel mondókás könyvei a legkisebbeknek és szüleiknek (Akinek a lába hatos; Akinek a foga kijött; Akinek a kedve dacos; Nem, nem, hanem..)

2015. április 8. (szerda) 11 óra, Kölcsey Központ, Nagyterem
A MASZAT-HEGYEN INNEN ÉS TÚL Varró Dániel és az Eszter-lánc mesezenekar gyerekműsora Az Eszter-lánc mesezenekar „zenés vers-VarróDája” meseerdő közepébe hív minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol egy történet elevenedik meg Varró Dani versei és persze a zene, bábok, és a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel.
Óvodás és kisiskolás csoportok bejelentkezése: toth.ildiko@fonixinfo.hu

2015.április 8. (szerda) 19 óra, Kölcsey Központ, Nagyterem
RÁJÁTSZÁS – EZ MÁSIK RUHATÁR – lemezbemutató előtt Miért hasonlítja Beck Zoli érzelmi anarchiához a Rájátszást? Hogy lett Grecsó Krisztián 49 sorából végül 6? Miért vett fel gitárt Háy János? A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. A 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás frontemberei értelmeznek újra régi, és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével. Közreműködnek: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kardos-Horváth János, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán

2015. április 9. (csütörtök) 17 óra, Kölcsey Központ, Bálterem
versmob0411 című dokumentumfilm vetítése – hangolás a KAF-estre
A film alkotói, Gyaraki Dávid és Sarlós Dávid körbenéztek és meglátogatták a kortárs magyar líra nagyjait – és közben kérdeztek.

2015. április 9. (csütörtök) 18 óra, Kölcsey Központ, Bálterem
„KÖLTÉSZETEK NYARÁBAN, KÓSZA LÉLEK” – Kovács András Ferenc estje
Moderál: Szirák Péter, a Debreceni Költészeti Fesztivál kurátora.
Kovács András Ferenc 1959-ben született Szatmárnémetiben. Jelenleg Marosvásárhelyen él, a Látó című folyóirat szerkesztője. A kilencvenes évektől kezdve az egyik legtöbbet elemzett, legnagyobb hatású kortárs magyar költő. Költészetének a mai magyar irodalomban szinte példa nélküli formagazdagságát költői maszkok, alakmások (Jack Cole, Lázáry René Sándor stb.) is segítik. Sokszínű, játszi és mégis komoly költői alkatát értelmezői a legnagyobbakkal, Csokonaival, Kosztolányival és Weöressel rokonítják Legújabb kötete York napsütése zengő tombolás címmel 2014-ben jelent meg.

2015.április 10. (péntek) 11 óra, Kölcsey Központ, Bálterem
“…SZÁLLJ KIRÁLYI SASKÉNT…” – Kölcsey számvetése a romantikával
S. Varga Pál irodalomtörténész előadása középiskolásoknak
Az előadással a 225 éve született Kölcsey Ferenc előtt tisztelgünk.
Bejelentkezés: toth.ildiko@fonixinfo.hu

2015. április 10. (péntek) 19 óra, Kölcsey Központ, Bálterem
SZÉLLEL SZEMBE – POÉNOK ÉS POÉMÁK Jordán Tamás stand-up estje
Jordán Tamás beszél színházról, életről, versről, saját magáról – erős öniróniával. „Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.”

2015. április 10. (péntek) 9 óra
VERSBEN UTAZUNK – KOVÁCS ANDRÁS FERENCCEL
Debrecen Irodalom Háza, majd az 1-es villamos, illetve a Méliusz Juhász Péter Könyvtár
A XIII. Költészeti Fesztivál díszvendége tárlatvezetést tart, majd villamosra száll.
MIÉNK A VILÁG – a Méliusz Könyvtárban együtt versel a gyerekekkel.

A XIII. Költészeti Fesztivál programjai a társintézményekben: www.fonixinfo.hu
Hirdetés