Pedagógusokat ünnepelték Hajdúnánáson

Ünnepélyes keretek között vehették át a Polgármesteri Elismerő Címeket a hajdúnánási pedagógusok június 8-án, hétfőn a Pedagógusnap alkalmából.


Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, mintegy 150 paragrafusból álló határozatot. Magyarországon 1952. június 7–8-án ünnepelték először ezt a napot, s ebből az alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később egyes kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak.

Az ünnepek nélkülözhetetlenek életünkben. Különös rendszerességgel vannak jelen, lelki életünket erősítik, élményt jelentenek, gondolatok megfogalmazására ösztönöznek. Így volt ez a Pedagógusnapon is, június 28-án a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében, ahol Polgármesteri Elismerő Címeket vehettek át városunk legkiemelkedőbb pedagógusai.


Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere köszöntőjében többek között a pedagógusok feladatát, s a jövő generációinak a helyes út megtalálását emelte ki. 

„Igen komoly feladatot, s egyben kihívást jelent a pedagógusnak ma arról meggyőzni a diákokat, hogy igenis van miért tanulniuk, van miért elővenni nap, mint nap a matematika vagy éppen a nyelvtan könyveket, hiszen tisztába kell lennünk azzal, hogy ők fogják alkotni néhány évtized múlva városunk gerincét, ők fogják gyarapítani, gazdagítani településünket.” Szólláth Tibor hozzátette, hogy a pedagógusok segítségével találhatják meg a tanulók a helyes utat, melyen járhatnak.


Polgármester beszédét követően Éles Béláné, a KLIK Hajdúnánási Tankerületének igazgatója köszöntötte a pedagógusokat. „Az emberi fejlődés szolgálatát választottuk, a nemzet gyermekeinek sorsa, jövője függ attól, hogyan végezzük nevelő, oktató munkánkat” – hangsúlyozta igazgatóasszony, aki hozzátette: nemzetünk szellemi hagyatékát őrizzük meg és visszük tovább, hogy értelmes, emberfőket nevelve méltó helyük legyen a világban.


A rendezvény megnyitóját követően Polgármesteri Elismerő Címek átadására került sor azoknak, akik példaértékű és kimagasló munkájukkal, tevékenységükkel a város érdekeit elégítettek ki vagy értékeket szolgáltattak.

Polgármesteri Elismerő Címet vehettek át:

Fejér Imre a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, és Szakiskola és Kollégium pedagógusa.


Kozák Györgyné Bacskai Ildikó a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, és Szakiskola és Kollégium pedagógusa.


Kelemen Judit a Napsugár Óvoda intézményegység vezetője.


Martinek Mária a Gesztenyevirág Intézményegység vezetője.


A Mentoráló Intézmény pályázati csoport tagjai: Czinegéné Daróczi Julianna, Löfcsikné Rékasi Ilona, Székelyné Nádas Zsuzsanna és Székely Barnabás.


Szabó Sándor a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese.


Szabóné Berencsi Irén a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.


Deilinger Józsefné és Deilinger József házaspár nyugalmazott pedagógusok.


Török Aliz a Református Általános Iskola pedagógusa.


Az Elismerő Címek átadását követően a kolozsvári székhelyű Harmadik zenekar valamint a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos diákjai szórakoztatták a közönséget.


A díjazottaknak szívből gratulálunk és további sikeres pályán eltöltött éveket kívánunk!