Jövő tavasszal építhetik az M35-ös folytatását

Már akár márciusban elkezdődhet az M35-ös további szakaszának építése, és az M4-es autópálya kivitelezése is elindulhat jövőre.
A magyar kormány 2020-ig legalább nettó 750 milliárd forinttal segíti a közútfejlesztési beruházásokat. A rezsicsökkentés jegyében új úttípust, úgynevezett M gyorsutat hoznak létre, amely kétszer két sávos, fizikai elválasztással rendelkező, leállósáv nélküli gyorsforgalmi utat jelent. Ez a típus várhatóan 25-30 százalékkal csökkentené a gyorsforgalmi utak építési költségeit.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, meg kell vizsgálni, hol lehet csökkenteni a költségeken, mivel a felülvizsgálatok a műszaki tartalomra vonatkozóan azt mutatják, hogy korábban túlterveztek néhány beruházást, ezért meg kellett nézni, milyen hatásai vannak az esetleges műszaki tartalom csökkentésének.

- Az autóútnak lesz egy olyan változata, aminél a szabvány szerinti külön szintű csomópontok helyett kétszer két sávos, elválasztással rendelkező utat lehet tervezni, és megvizsgálják azt is, kell-e annyi vadátjáró, mezőgazdasági átjáró, mint amennyit korábban építettek. Ahol lehet, ott a közlekedésbiztonságot megtartva csökkentjük a költségeket. Az M44-es Békéscsabát bekötő gyorsforgalmi út esetében teljes értékű  autópályát terveztek, ám a forgalmi körülmények ezt még 20 év távlatában sem támasztják alá. Nem szabad belemenni olyan beruházásba, amit aztán nehezen lehet finanszírozni – mondta az államtitkár.

Kiemelte, csökkenteni lehet a felüljárók számát, az autópályák paramétereit viszont meghagyják, ám lesz ahol nem burkolják le a leállósávot, ha erre mégis igény támad, akkor változtatnak rajta. Mint mondta, van ahol akár 32 százalékos költségcsökkenést lehet elérni, ezáltal még többet tudnak költeni az útfelújításokra, közúti fejlesztésekre. Az államtitkár hangsúlyozta, ha a költségvetés engedi, akkor a közútfejlesztési beruházásokra ezer milliárd forint is juthat majd a későbbiekben.

Az államtitkár hangsúlyozta, drágán épülnek az utak, amikhez rövid időn belül újra hozzá kell nyúlni, fel kell azokat újítani. Hozzátette, olcsóbban akarnak jobb utakat építeni, ennek szerinte meg is van a realitása, s úgy véli, valamennyi gyorsforgalmi úttal és felújítással kapcsolatos terv meg fog valósulni.

Hozzátette, az M gyorsút kategóriát a kormánynak kell jóváhagynia, minden meglévő engedélyezési eljárásban lévő projektet, vagy már engedélyezett beruházást áttanulmányoznak, felülvizsgálják a műszaki tartalmakat annak érdekében, hogy az új úttípust tudják ezeknél is kialakítani.
- Az autósok biztos, hogy szinte semmit nem fognak érzékelni  ebből az új úttípusból, hiszen az elválasztó sáv is csak fél méterrel lesz keskenyebb. Van olyan tervezett kiemelt gyorsforgalmi út, például az M4-es Üllő és Ceglédig közötti szakasza, ahol meghagyjuk a leállósávot, csak nem burkoljuk le. Az autóutak mellett egyébként sincs leállósáv. A költségmegtakarítások jelentkezni fognak és többet fogunk tudni majd építeni – mondta.

Az államtitkár hozzátette, az M4-es Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszának építésével kapcsolatban várhatóan idén novemberben vagy decemberben elindulhat a közbeszerzés. Tasó László szerint 2016 végén elkezdődhet a kivitelezés, 2018-ban pedig befejezhetik a fejlesztést.

Kiemelte, az M35-ös út építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás már szeptemberben elkezdődhet, ez azt jelenti, hogy az M35-ös 1-es és 2-es üteméhez tavasszal kezdenének hozzá.

Az M35-ös autópálya jelenleg 44 kilométer hosszú, az M3-ast köti össze Debrecennel. Régóta tervezik, hogy a hátralévő 24 kilométeres szakaszt is megépítik, így 2-szer 2 sávos gyorsforgalmi úton lehet majd Berettyóújfaluig eljutni. Az M35-öst összekötik majd a 47-es főúttal is, azaz – a repülőtér mellett elhaladva – megépül a Debrecent délről elkerülő út.

Tasó László kiemelte, kormányrendelet határozza meg, hogy mely utak felújítása kap támogatást, az elképzelések között szerepel a 471-es főút is, szeptemberben ennek a közbeszerzése is megjelenik majd.