Székely Napot rendeznek a cívisvárosban

Az autonómia rajtad is múlik – ez a rendezvény mottója, mely segít közelebb kerülni Erdélyhez. Aki tud, mesekönyvvel is érkezhet.
A székelység kulturális értékeinek és jelenkori kihívásainak bemutatása – ez a célja Debreceni Székely Napnak, amit immár negyedik alkalommal rendez meg az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület (EJKE), a Debreceni Unitárius Egyházközséggel együttműködve, szeptember 5-én, szombaton.

A Debreceni Unitárius Egyházközség székhelyén, a Hatvan utcán délelőtt 10 órától filmvetítéssel, egyesületi találkozóval és könyvbemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket, délután előadás hangzik el a Csíkszéki középkori templomokról, majd Székely kopjafát avatnak, este hat órakor pedig kulturális program kezdődik a Jazz Five Zenekar és Meister Éva színművész közreműködésével.

A rendezvény a vallási, irodalmi, zenei, gasztronómiai, művelődéstörténeti programok és a civil kezdeményezések bemutatása mellett, minden évben középpontba helyezi a székelyföldi területi önrendelkezés kérdését. Csíki András, az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, ezért választották az idei program mottójául, hogy: „Az autonómia rajtad is múlik”. Csíki András ezzel kapcsolatban kifejtette, ezzel arra szeretné az egyesület felhívni a figyelmet, hogy egyéni és kisközösségi részvállalás nélkül nem lehet megvalósítani Székelyföld önrendelkezését, illetve annak megvalósulása esetén egyéni és közösségi részvétel nélkül nem lehet tartalommal megtölteni. Ennek szellemében kezdeményezte az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület a Székelyföldért Társasággal közösen a Székelyföldi Autonómia Alap létrehozását, amelyről a rendezvényen részletesen is tájékoztatják az érdeklődőket. A civil szervezet elnöke hozzátette: fontos, hogy ne a politika határozza meg az autonómiával kapcsolatos gondolkodást, hanem valóban alulról jövő kezdeményezések, figyelemfelkeltő közösségi akciók mutassák meg ennek jelentőségét. A szervezők meggyőződése, hogy a székelyek – és más kisebbségi sorban élő magyar közösségek – autonómiája össznemzeti érdek, kiemelt jelentőségű a magyarság jövőjét illetően.

A Székely Napra mesekönyvvel is lehet érkezni, mert az EJKE új, vagy kifogástalan állapotban lévő mesekönyveket gyűjt, melyeket erdélyi iskoláknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek juttat el. A nap folyamán a résztvevők Erdély-ismereti tesztek kitöltésével tudásukat is próbára tehetik.